Sant Cugat presenta l’aliança Magnet entre l’Escola Joan Maragall i el CREAF
13/02/2025
- Aquest curs 2024-25, l’Escola Joan Maragall i el CREAF, han iniciat una aliança en el marc del programa Magnet en què la ciència, el medi ambient i l’ecologia seran els eixos de l’aprenentatge.
- El projecte amb l’Escola Joan Maragall és la segona aliança del CREAF, que va col·laborar amb l’Escola Peramàs (Mataró).
L’Escola Joan Maragall ha iniciat aquest curs 2024-25 el projecte d’innovació educativa en aliança amb el CREAF. El projecte promourà la ciència, el medi ambient i l’ecologia com a eixos d’aprenentatge entre l’alumnat. L’escola de Sant Cugat del Vallès part del programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, que aplega 47 centres educatius d’arreu de Catalunya.
L’Escola Joan Maragall ha acollit la presentació del programa Magnet, que ha comptat amb la participació de representants de les institucions que l’impulsen, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, el Departament d’Educació i Formació Professional, la Fundació Bofill, el CREAF i el centre educatiu santcugatenc.
La directora de l’Escola Joan Maragall, Alícia Arcalís, ha compartit que: "El Joan Maragall va ser la primera escola a declarar l'emergència climàtica", ha recordat la directora del Joan Maragall, Alícia Arcalís, per demostrar la importància que el centre educatiu dona a tots els aspectes relacionats amb el medi ambient. Arcalís va afegir que l’”Aliança amb el CREAF ens ajudarà a tirar endavant molts més programes i projectes sobre ecologia”. A més, ha tingut unes paraules d’agraïment per Sandra Memminger, la formadora magnet que acompanya la transformació educativa del centre.
“Per institucions com el CREAF, Magnet és una oportunitat per sortir de la nostra Torre d’Ivori en què sovint estem els centres de recerca” ha afirmat Joan Pino, director del CREAF. Pino ha compartit que l’actual context de crisi ambiental i de valors només es pot superar amb més coneixement i ciència i ha afegit que justament “crear ciència i consciència” és un dels objectius de l’aliança amb el Joan Maragall. La veterania del CRAEF en el programa Magnet, després d’una primera experiència a Mataró amb l’Escola Peramàs, ha estat un altra aspecte rellevant que ha volgut destacar el director del CREAF. “Que l’Escola Joan Maragall sigui una escola urbana és un fet que ajuda a reivindicar la importància de la natura urbana i la seva biodiversitat, en el benestar de les persones”, ha afirmat Pino.
La directora de recerca de la Fundació Bofill, Mònica Nadal, ha afirmat que "Magnet és un programa catalitzador que exemplifica que quan els actors col·laboren és possible l'èxit educatiu". Nadal ha destacat també que: “la part d’equitat del programa d’innovació interpel·la molt a les administracions que han de posar mesures perquè totes les escoles de Sant Cugat del Vallès siguin referents i tinguin aquest imant per a les famílies”.
En aquesta línia, la directora de Serveis Territorials del Vallès Occidental del Departament d’Educació i Formació Professional, Montserrat Capdevila, ha afirmat que: "Des del Departament d'Educació i Formació Professional aquest i altres projectes en què els aprenentatges han de ser rics, profunds i globalitzats". Capdevila ha aprofitat la seva intervenció per felicitar a tot l’equip de persones que fan possible l’aliança magnet.
Per part de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, la presentació ha comptat amb la participació de l’alcalde, Josep Maria Vallès, que ha encoratjat a l'alumnat de l'Escola Joan Maragall a ser curiosos, crítics i respectuosos amb el medi ambient i ha felicitat el CREAF per aportar rigor i innovació científiques.
La roda de premsa ha comptat també amb la presència de Carmen Ardid, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Sant Cugat; Rosa Pitarch, cap d’Educació a l'Ajuntament de Sant Cugat, i Eulàlia Formiguera, tècnica d’educació de l’Ajuntament de Sant Cugat; German Llanera, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Cugat; Laia Bou, inspectora del Departament d’Educació; Sandra Memminger, formadora magnet; científics del CREAF com Eduard Pla, Carme López i Angela Ribes; i representants de les famílies i del claustre de l’escola, entre d’altres.
Petjades científiques al Maragall, camí a l'aprenentatge
L'Escola Joan Maragall basa el seu projecte educatiu en la creació d'un entorn acollidor i proper, on els alumnes són el centre del procés pedagògic. La seva proposta educativa del centre busca formar un alumnat autònom, responsable i respectuosos amb els altres i el seu entorn. A més, l'escola adopta metodologies innovadores i un enfocament competencial, amb l'objectiu d'assegurar un aprenentatge significatiu. Des de fa deu anys, l'escola, amb la implicació de les famílies, organitza activitats com la Setmana de la Ciència i treballs en grup reduït per atendre les necessitats individuals dels alumnes, promovent així un aprenentatge col·laboratiu i creatiu. L'Escola Joan Maragall va ser la primera escola pública construïda a Sant Cugat del Vallès l'any 1932, seguint les directrius de l'arquitectura escolar republicana i està situada molt a prop del centre històric del municipi.
L'aliança amb el CREAF aportarà una nova perspectiva a l’Escola Joan Maragall, utilitzant la ciència, el medi ambient i la sostenibilitat com a eixos de l’aprenentatge. Aquesta aliança portara la ciència a les aules, l’observació del medi des del punt de vista científic, i transmetre valors tan importants com la sostenibilitat i la cura del medi ambient. L’escola defensa que la curiositat és el motor de l’aprenentatge, i és per això que aposta per l’observació, la descoberta, la manipulació i la investigació; aspectes inherents al CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals).
El CREAF és un centre de recerca públic dedicat a l’ecologia terrestre i a l’anàlisi del territori, que produeix coneixements i metodologies per a la conservació, la gestió i l’adaptació del medi ambient al canvi global. Al CREAF treballen al voltant de 250 persones dedicades a estudiar la biodiversitat, el canvi climàtic, el funcionament dels ecosistemes i l’observació de la terra.
El rigor i pensament crític, l’aprenentatge i divulgació, la col·laboració, la passió per entendre la natura i el compromís ambiental i social són els valors de les accions i la recerca del CREAF. El projecte amb l'Escola Joan Maragall és la segona aliança del CREAF dins el programa Magnet, després de la col·laboració amb l'Escola Peramàs de Mataró.
Impactes als mitjans de comunicació:
- L'Escola Joan Maragall inicia un programa per desenvolupar projectes mediambientals Tot Sant Cugat
- Sant Cugat aposta per un projecte educatiu transformador Ajuntament de Sant Cugat
- L’Escola Joan Maragall posarà la ciència, el medi ambient i l’ecologia com a eixos de l’aprenentatge Televisió de Sant Cugat
- L’Escola Joan Maragall posarà la ciència, el medi ambient i l’ecologia com a eixos de l’aprenentatge Televisió de Sant Cugat (vídeo)
- El Joan Maragall i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals s'uneixen per oferir un millor aprenentatge a l'alumnat Cugat.cat

