
Carles Serra Salamé
Formació
Doctor en antropologia social i professor de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (UDG).
Experiència
Ha desenvolupat les seves activitats en dos àmbits: l'antropologia de l'educació i el Sàhara Occidental.
En el primer àmbit destaca el llibre Antropologia de l'educació. L'etnografia i l'estudi de les relacions interètniques en l'àmbit de l'educació (2002), manual universitari on es presenten els interessos, teories i debats fonamentals de l'antropologia de l'educació. Posteriorment ha centrat els seus interessos en l'anàlisi de les relacions interètniques en l'àmbit de l'educació, en concret en l'anàlisi dels discursos d'identitat i les formes de violència i racisme que es desenvolupen entre els joves d'un institut català. Aquesta línia de recerca va donar lloc a la seva tesi doctoral, així com a algunes de les seves publicacions de més interès (entre elles, el llibre Diversitat, racisme i violència (2006), publicat per EUMO).
Més recentment ha treballat en l'anàlisi de les trajectòries acadèmiques dels alumnes membres de famílies immigrades, per encàrrec de la Fundació Jaume Bofill. La seva especialització en l'anàlisi de les qüestions educatives relacionades amb la presència d'alumnat d'origen immigrat a les nostres escoles el va dur a ser director del IV Congrés sobre la immigració a Espanya (2004).
Pel que fa al Sàhara Occidental, des del 1994 treballa amb l'equip d'arqueòlegs i antropòlegs de la UdG en el projecte de recerca i cooperació “Identificació, documentació i valoració del Patrimoni Arqueològic de Sàhara Occidental”. Fruit d'aquest treball s'ha creat el Museu Nacional del Poble Sahrauí, situat als camps de refugiats sahrauís de Tinduf (Algèria), i s'ha publicat el llibre Sàhara Occidental. Passat i present d'un poble (1999), així com nombrosos articles.
Els darrers anys ha treballat en qüestions de democràcia i educació.
Publicacions i vídeos
Contingut relacionat
Actes
Ha format part dels actes següents
-
Combatre l'Abandonament Escolar des de l’Antiracisme
Combatre l'Abandonament Escolar des de l’Antiracisme
L’abandonament escolar prematur (AEP) és un dels principals reptes del nostre sistema educatiu i afecta infants i joves d’arreu de Catalunya. Però fins a quin punt...
21/03/2025 10:30h - 13:00h
Sala d’Actes de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, Plaça de Sant Domènec, 9, 17004 Girona
Més informació