Josep M. Vilaseca

Josep M. Vilaseca

El matrimoni de Teresa Roca Formosa i Josep Maria Vilaseca  varen ser els fundadors de la «Jaume Bofill».

Ell era un advocat que tenia molt prestigi dins la professió. Havia fet oposicions per advocat de l’estat i les havia guanyat, però després va demanar la excedència perquè va preferir dedicar-se al dret privat. Era considerat un expert en el tractament jurídic de les fundacions benèfiques i n’havia assessorat a moltes per a la seva creació i va ser el redactor de la llei de fundacions que va aprovar la Generalitat de Catalunya anys més tard. En aquest tema també era molt apreciat a Madrid i juntament amb Francisco Guijarro Arrizabalaga, director de la Fundació de la Telefònica, varen crear FOEBE (Fomento de Entidades Benéficas) i més tard varen organitzar reunions de fundacions a la «Estación de satélites Buitrago» on hi assistien com a membres de la Fundació Jaume Bofill el mateix Vilaseca i Jordi Porta. D’allí va sortir la creació del “Centro de Fundaciones” i va motivar que es promogués la «Coordinadora Catalana de Fundacions».

Però l’activitat al servei de la societat catalana del matrimoni Roca-Vilaseca tenia altres vessants. Varen ajudar al President Josep Tarradellas a fi que pogués conservar l’arxiu de la Generalitat republicana que el President tenia a Saint-Martin-le Beau (França). Un cop recuperada la Generalitat, Josep Maria Vilaseca va ser el responsable de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat i el primer director de l’Institut d’Estudis Autonòmics. 

La generositat de Teresa Roca i Josep Maria Vilaseca va suposar un ajut fonamental al sector editorial (Editorial Laia, Editorial Estela, Edicions 62...). També varen ajudar a Edicions Catalanes de París en les seves publicacions «clandestines» durant el franquisme.

Si Josep Maria Vilaseca va fer servir la seva competència professional per posar-la al servei del país, Teresa Roca va aportar la seva participació a Companyia Roca Radiadors per poder fer realitat els projectes que es plantejaven. Teresa Roca té una gran sensibilitat social i una especial preocupació per als més necessitats. També va cedir la seva finca de Can Bordoi per a fer-hi activitats i varen deixar al moviment dels Escoltes el Castellvell de la mateixa finca.

La generositat del matrimoni tenia, i pel que fa a Teresa Roca encara la té, una motivació que per una banda responia i respon a la seva sensibilitat social i a la seva solidaritat i per altra banda respon a la seva manera de viure el cristianisme.

Teresa Roca Formosa i Josep Maria Vilaseca van rebre la Creu de Sant Jordi el 2009 i el 1983, respectivament.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar