Com despertar l’interès del teu alumnat?
- Data 21/01/2019
15 aspectes clau per potenciar l’aprenentatge a la teva aula
Els infants tenen ganes d’aprendre, mostren bona predisposició cap als aprenentatges, són curiosos i contínuament es plantegen reptes i preguntes. Però a les escoles sovint veiem que els infants s’avorreixen a l’aula, desconnecten amb facilitat i adopten una actitud passiva i distant cap als aprenentatges. Per evitar que això passi, cal potenciar aquestes ganes d’aprendre, motivar-los contínuament i establir un vincle de connexió amb els infants. Per aconseguir-ho és important que tinguem en compte un seguit d’aspectes clau que ens poden ajudar a potenciar l’aprenentatge a la nostra aula.
En aquest article recullo un seguit de premisses que jo contemplo en el meu dia a dia com a mestra i que espero que et puguin ser útils.
Aspectes clau per potenciar l’aprenentatge a la teva aula
1. Desperta la curiositat dels infants, plantejant-los reptes i preguntes i animant-los a resoldre’ls. L’important no és que transmetis el coneixement, sinó que els estimulis a què vulguin descobrir i aprendre.
2. Acompanya/guia els infants en el seu procés d’aprenentatge. Orienta als infants perquè adquireixin la capacitat de construir significat i atribuir sentit sobre els continguts d’aprenentatge.
3. Fomenta l’aprenentatge vivencial, és a dir, s’aprèn vivint, sentint i fent. Potencia una educació activa, vivencial i experiencial.
4. Combina metodologies d’ensenyament- aprenentatge: treball cooperatiu, dinàmiques de grup, visualització de vídeos, treball per racons, ambients, Flipped Classroom, gamificació…
5. Sigues flexible a l’hora de programar i tingues en compte els teus alumnes.
6. Concep l’infant de manera integral. Procura donar una atenció adequada a les necessitats físiques, cognitives, socials i emocionals dels infants.
7. Reforça positivament els infants. Felicita’ls per la feina ben feta, valora el seu esforç i implicació en el procés d’aprenentatge. El reforç positiu és una valuosa eina per a l’educació.
8. Potencia la creativitat a la teva aula. La creativitat i el pensament creatiu són una part important de l’aprenentatge. Sigues creatiu/a i potencia que els teus alumnes també ho siguin. Els mestres creatius són el millor estímul pels alumnes.
9. Adopta una actitud positiva i ensenya als infants a viure amb optimisme. Transmet vitalitat i energia positiva a les teves classes. Utilitza el sentit de l’humor i l’enginy per motivar els infants a aprendre.
10. Gaudeix ensenyant i aprenent amb els teus alumnes. Promou un aprenentatge bidireccional i participatiu a la teva aula, on els infants puguin interaccionar lliurement.
11. Escolta els infants i adapta’t a les seves necessitats. Negocia amb ells sempre que sigui possible, les imposicions mai són ben rebudes. Escolta les seves propostes i junts podreu aprendre molt.
12. Dóna autonomia als teus alumnes a l’hora de treballar i moure’s dins l’aula/centre. Tenir responsabilitats els omple de satisfacció, els motiva i afavoreix que tinguin un bon comportament.
13. Tingues en compte els interessos dels infants a l’hora de triar les temàtiques que voleu treballar. Els alumnes motivats i implicats tenen moltes més ganes d’aprendre.
14. Crea un bon ambient de treball i convivència a l’aula. És important treballar la cohesió de grup, que regni un ambient de respecte i benestar a l’aula i ensenya als infants a conviure amb harmonia.
15. Integra les noves tecnologies com una eina indispensable per treballar amb els infants. Internet és part de les nostres vides fora de l’aula i també ho ha de ser dins de l’aula.
Aquestes són les premisses que jo contemplo en el meu dia a dia com a mestra i que espero que et puguin ser útils per potenciar l’aprenentatge a la teva aula. En vols afegir alguna? Comparteix-la fent un comentari. Potser t’és útil aquesta infografia de resum.
Aquest post es va publicar originalment a https://natibergada.cat/
Contingut relacionat
Publicacions, vídeos, actes i posts