La Fundació Jaume Bofill impulsa, des del 2012, el projecte Lecxit amb l’objectiu d’impulsar l’èxit educatiu a partir de la millora de la comprensió lectora de l’alumnat de 4t a 6e de primària.
Per fer-ho ofereix cada any a 1550 infants un espai on desenvolupar el gust per la lectura a partir del compromís de més de 1.500 voluntaris/es. Setmanalment reben un acompanyament lector efectiu al llarg de 3 cursos, gràcies a la iniciativa de 213 escoles, biblioteques i entitats de 83 municipis.
Tot i que l’escola ensenya a llegir a tots els infants, per a assolir una suficient comprensió lectora que garanteixi l’èxit el seu desenvolupament educatiu i social cal el suport i acompanyament de la família i un entorn proper amb oportunitats: espais a la llar amb llibres, models d’adults lectors, acompanyar temps i hàbits...
1 de cada 7 infants a Catalunya, quan acaba l’educació primària, té un nivell baix de competència lectora i per tant no entenen allò que llegeixen. No disposar d’un nivell comprensió lectora adequat no només és un factor que pot conduir al fracàs escolar, sinó que també els priva d’accedir a la cultura i de desenvolupar-se com a ciutadans
Amb la campanya “Comprendre la lectura, comprendre la vida” fem una crida al compromís de famílies, espais comunitaris, biblioteques, entitats i activitats extraescolars per garantir oportunitats de comprensió lectora a tots els infants de primària.
Aquesta és un crida a l’acció amb diferents propostes:
- Fer-se voluntari/a del projecte Lecxit per acompanyar a un infant en la millora de la competència lectora. Volem arribar a més infants i necessitem més voluntaris que ofereixin el seu temps i passió lectora per compartir-lo. Al web www.comprendrelavida.cat es troba un mapa dels espais Lecxit de Catalunya on es pot dur a terme el voluntariat .
- Fer una aportació econòmica per a la compra de llibres per a promoure que tots els infants disposin d’una biblioteca personal a casa al propi web (un factor que afavoreix el vincle lector). Els llibres es faran servir durant el curs a l’espai Lecxit i en acabar els infants se’ls podran endur a casa.
- Promoure un nou espai Lecxit a una escola, biblioteca o entitat social que no en tingui promoguts com fins ara per les mateixes escoles, associacions de famílies, entitats socials, biblioteques o municipis. O recolzar algun dels altres programes catalans que podeu trobar al final del dossier.