L'Aina Tarabini-Castellani, directora de l'Anuari 2022, ens explica el plantejament i les principals conclusions de "Els reptes de l'educació. Anuari 2022"
Les reformes educatives només són viables i sostenibles si promouen el benestar i la implicació del professorat amb els recursos i suports necessaris.
Per aconseguir l’equitat i la justícia en el sistema educatiu calen reformes que tinguin en compte la veu i el benestar dels docents, les condicions en què exerceixen la seva professió i el seu desenvolupament professional.
Un finançament que garanteixi que els centres educatius, especialment els que tenen més alumnat vulnerable, disposen dels recursos que necessiten (un finançament per fórmula) permetria millorar les condicions d’escolarització i, per tant, el benestar educatiu de professorat i alumnat.
La reducció efectiva de la segregació escolar permetrà redistribuir la complexitat i afavorir així una atenció inclusiva de la diversitat en el conjunt del sistema.
Tots els Decrets i Plans del Departament d’Educació, han d’incloure els recursos econòmics, de personal (docents, especialistes, gestió), de formació i acompanyament necessaris per al seu desplegament. Això no ha succeït ni en el Decret d’Inclusió on han faltat recursos i planificació; tampoc en el PMOE on ha faltat l’acompanyament als centres educatius; ni tampoc en el desplegament del nou currículum competencial, precipitat i sense temps per a la reflexió.
La política d’estabilització de plantilles ha d’orientar-se a crear i consolidar equips a l’interior dels centres educatius. Els professionals no docents (educadors socials, vetlladores, orientadores, etc.) que treballen als centres han d’incorporar-se com a membres de ple dret als claustres.
Els centres que atenen població més desaventatjada han de tenir garantit un suport administratiu per a la gestió de la complexitat. El Departament ha de simplificar els processos de gestió dels centres i eliminar tràmits innecessaris amb la finalitat que els equips directius i docents tinguin més temps per dedicarse als reptes educatius.
Per tal d’atraure i retenir el professorat que necessiten els centres més desavantatjats, cal apostar per mesures de suport a l’estabilització de plantilles en aquestes escoles, així com sistemes d’incentius per a la formació o promoció professional en aquests centres.