Resum: Aprenent per projectes: estratègies i programes que funcionen

  • Data 08/07/2020

Vídeo-resum de l’acte “Aprenent per projectes: estratègies i programes que funcionen”, celebrat a Barcelona el 12 de desembre de 2019.

https://www.fbofill.cat/agenda/aprenent-projectes-estrategies-i-programes-que-funcionen

Tot i la seva associació al procés d’innovació i transformació de l’educació, cal dir que l’aprenentatge per projectes no és pas una metodologia nova de treball pedagògic, de tal manera que disposem a dia d’avui d’evidència acumulada, avaluacions i estudis internacionals, que ens informen sobre com d’efectiu pot arribar a ser quan hi ha en joc la millora de les competències i els resultats dels alumnes.

Sabem que el disseny i implementació d’aquesta metodologia és ben diversa entre els diferents centres, segons quin sigui el seu abast curricular (projectes d’assignatura o globalitzats), la seva durada, la seva vinculació amb el projecte educatiu de l’escola, en funció del perfil d’alumnes amb qui es treballa i el grau d’autonomia que se li atorga, segons la participació o no de personal expert extern al centre, etc.

Què ens diu l’evidència internacional i com podem estendre als nostres centres educatius les metodologies més efectives d’aprenentatge per projectes?

Aquesta és la qüestió central que es va tractar en un acte que va ser presentat per Jordi Sanz, analista d’Ivàlua, i moderat per Ismael Palacín, Director de la Fundació Jaume Bofill, i que comptà amb la participació de:

  • Marc Lafuente, recercador de l’Escola Politècnica Federal de Lausana i autor de l’informe “Millora l’aprenentatge de l’alumnat mitjançant el treball per projectes?”
  • Sergi del Moral, Cap d’estudis de l’Institut escola Les Vinyes (Castellbisbal).
  • Elena Ferro, Directora de l’Institut Martí Pous (Barcelona).
  • César Coll, Catedràtic de Psicologia Evolutiva i de l’Educació de la UB.
  • Maria Ojuel, membre de la Xarxa de Competències Bàsiques del Departament d’Educació.

Aquest debat va ser organitzat per Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill en el marc del projecte "Què Funciona en Educació", una aposta per aportar evidència científica al debat sobre la política i la pràctica educativa, connectant el rigor analític amb els reptes educatius plantejats al nostre país. #EduEvidències

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar