Què és LECXIT? Lectura per a l'èxit educatiu

  • Data 24/02/2020

Presentació del programa LECXIT - Lectura per a l'èxit educatiu explicat pels seus protagonistes.

El programa LECXIT va néixer al curs 2011-2012 amb l'objectiu d’impulsar l'èxit educatiu a través de la lectura. Per fer-ho tenim el repte de garantir que tots els infants, al finalitzar la primària, disposen de la comprensió lectora que els garanteixi l'èxit educatiu i social. Tots els infants aprenen a llegir a l'escola, però actualment a Catalunya un de cada set infants, quan té 12 anys, no ha assolit la comprensió lectora que l'ha de permetre entendre allò que llegeix i per tant el posiciona en situació de risc de fracàs escolar.

La comprensió lectora és la base de tot aprenentatge i és clau pel desenvolupament educatiu i social. No disposar d’un nivell comprensió lectora adequat no només priva l'alumnat d'accedir a la cultura i desenvolupar-se com a ciutadans/es, sinó que és un predictor molt fiable del fracàs educatiu posterior. Això passa especialment en el cas dels infants més vulnerables. Aquest fracàs es pot prevenir fàcilment si posem a disposició de tots els infants les eines necessàries.

LECXIT conta amb el poder i el compromís de la ciutadania per proporcionar a cada infant una persona voluntària que l'acompanya setmanalment per a promoure el gust per la lectura i l'hàbit lector. Actualment, el projecte el formen més de 260 espais LECXIT a 120 municipis entre escoles, biblioteques i entitats socials on setmanalment es porten a terme més de 1.900 mentories lectores formades per una persona voluntària i un infant de 4t, 5è o 6è de primària.

Sabem que la comprensió lectora es desenvolupa oferint als infants: accés a llibres en diversos formats i dispositius, la participació en programes culturals i la possibilitat de tenir un adult referent amb qui compartir lectures. És per això que LECXIT aporta un mentor/a voluntari/ària perquè cada infant tingui un acompanyament individual per a esdevenir un lector orgullós, segur, entusiasmat amb l'aprenentatge i preparat per a l'èxit educatiu. La persona voluntària és qui crea un entorn ric en lectures, millora l'autoestima de l'infant i incrementa el gaudi sobre el propi aprenentatge per a augmentar les habilitats lectores del nen o nena.

Els estímuls de lectura que ofereix l'entorn familiar, els hàbits lectors de pares i mares i la presència de llibres a la llar són determinants perquè es desenvolupi l'hàbit i el gust que determinen la comprensió lectora en finalitzar l'educació primària. Quan aquestes oportunitats no són suficients, tenim el repte de promoure'n altres en horari extraescolar a les escoles, biblioteques, entitats i a la comunitat per superar les desigualtats. 

Tots els infants tenen dret a una educació que els hi garanteixi les habilitats i competències necessàries per tenir èxit a la vida. Ser un lector competent és fonamental per assolir aquest repte. Si disposem de les metodologies per a desenvolupar la comprensió lectora, tenim l'obligació de fer-les arribar a tots els infants perquè en puguin gaudir i així puguin millorar el seu rendiment.

http://www.lectura.cat

Equip de lecxit

Equip implicat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar