Rosa Balaguer
Rosa Balaguer, Casal dels Infants/Acció social als barris.
Veure’n més
Els casals d’estiu són una de les activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil més consolidades i més en alça en el territori català en les que intervenen entitats tant de l’àmbit públic com privat. En els darrers deu anys, han doblat la implantació als municipis i el nombre d’infants i adolescents que hi participen s’ha incrementat en un 62%. Són una de les propostes amb més tradició i més impacte en les experiències educatives d’estiu ja que respon a necessitats socials, educatives i de lleure.
Tot i la seva centralitat durant l’estiu com a espai bàsic de socialització, de lleure, d’aprenentatge i de gaudi, encara són molts els infants i adolescents que no participen a casals d’estiu per diverses raons: perquè no poden assumir el cost, perquè l’oferta és insuficient o poc diversificada, perquè hi ha famílies que no ho troben necessari, etc. I això té com a conseqüència l’increment de desigualtats i iniquitat.
La política municipal, de proximitat, no pot quedar al marge d’una necessitat que s’evidencia amb força un cop s’inicien les vacances escolars d’estiu. Quines condicions són necessàries perquè els casals d’estiu esdevinguin un servei de política pública municipal i d’educació? Com poden les administracions públiques garantir els principis de l’equitat i la qualitat per al conjunt d’infants i joves destinataris? Quines són les evidències o indicadors que ens poden servir de pautes o referents? Com garantir una oferta coordinada i connectada amb el territori (amb els centres educatius, entitats, famílies i serveis del lleure, siguin públics, privats o del tercer sector) per afavorir els aprenentatges de qualitat per al conjunt dels infants i joves? Què hi tenen a dir els agents del sector privat, les entitats socials i les associacions de famílies?
Per abordar aquestes qüestions i reflexionar sobre com contribuir a implantar els casals d’estiu com un servei de política pública municipal i d’educació connectant agents educatius a favor de l’equitat, el 22/3 de 9:00 a 13:30h al Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart (c. Comandant Benítez, 6. Barcelona). conversarem amb Àlex Sastre, director general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, amb Alba Martínez, regidora de Ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i Rosa Balaguer, directora del Casal dels Infants . La taula serà conduïda per Pere Soler, coautor de la guia Els casals d’estiu, una oportunitat 360 i membre del grup Liberi de recerca en infància joventut i comunitat de la universitat de Girona. Lliurarem un exemplar imprès de la guia als i les assistents a l’acte i també es podrà descarregar de la web.
Complementarem el debat amb convidats especials a la fila zero: Carmen Alonso-Villaverde, presidenta d’Esplac, com a representant dels moviments de lleure educatiu, Pep Montes, gerent d’Acellec, com a representant del sector privat i Eduard Fernández Alonso de la Fampas de Badalona, com a representat de les associacions de famílies.
LABORATORI PARTICIPATIU
Vols explorar amb d’altres com millorar l’oferta d’estiu del teu territori per ampliar l’impacte en els col·lectius més necessitats? Doncs no et perdis aquest espai conduït i dinamitzat per Oriol Ripoll que ens ajudarà a identificar els punts forts de la nostra oferta d’estiu, identificar possibles àmbits de millora i sobretot endur-nos una maleta ben farcida d’actuacions aplicables al nostre context i realitat.
L’acte serà presencial i la taula rodona es retransmetrà en streaming en directe. Per ambdós formats, cal inscripció prèvia.
Més informació aquí
Informació relacionada:
L’Aliança Educació 360 posa a l’abast dels ajuntaments diversos suports experts i inspiradors per ajudar-los a fer efectiva una oferta d’estiu equitativa i de qualitat:
Els casals d’estiu, una oportunitat 360
a
Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart
Equip implicat