Què hem après amb el Passaport Edunauta? Lliçons i reptes per seguir connectant aprenentatges

Notícies

El Passaport Edunauta de l’Aliança Educació 360 ha fet el seu primer viatge per la galàxia dels aprenentatges durant el curs 2020-2021. Ha sigut un viatge de descobertes i treball compartit amb èxit entre ajuntaments, escoles i entitats. Us convidem a conèixer més sobre el que hem après i quins nous desafiaments es presenten per al proper curs.

L’univers edunauta

El Passaport Edunauta té l’objectiu de promoure i ampliar les oportunitats educatives que els infants fan fora de l’escola, i reconèixer el valor educatiu d’aquests aprenentatges. Un exemple són les activitats obertes que organitzen equipaments i entitats del municipi. Aquestes activitats, vinculades al Passaport, fan que els infants i les seves famílies hi participin i que ho connectin amb allò que les nenes i els nens aprenen a l’aula.

El Passaport Edunauta facilita que ajuntaments, escoles, entitats, organitzacions, etc. d’un mateix territori treballin conjuntament per a un projecte educatiu comú

El Passaport Edunauta és un recurs flexible, viu i adaptable a les necessitats de cada municipi per potenciar l’equitat educativa. Permet una àmplia varietat d’activitats per enriquir l’oferta educativa del fora escola, i millora l’accés i la connexió dels aprenentatges que els infants viuen quan acaba l’horari lectiu. A més, facilita que ajuntaments, escoles, entitats, organitzacions… d’un mateix territori treballin conjuntament per a un projecte educatiu comú que arribi a tots els infants i joves.

Relacionat: La veu dels edunautes: què guarden dins del seu preuat Passaport?

Aquest any el Passaport Edunauta ha aterrat a 15 territoris del país: Palafrugell, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, Granollers, Tàrrega, Tarragona, La Bisbal de l’Empordà, Amposta, Sant Vicenç dels Horts, Esplugues, Vilafranca del Penedès, Pallars Jussà, i Carmel – Font d’en Fargues i Sant Andreu (Barcelona).

El resultat han estat més 100 escoles repartint el Passaport a gairebé 7.000 alumnes que han pogut viatjar a un centenar de destinacions edunautes, com biblioteques, museus, centres cívics, centres socioeducatius i equipaments esportius, on han gaudit d’una oferta de més de 300 activitats per a descobrir i aprendre.

Aprenentatges viscuts en aquesta primera edició

En aquest primer any de vida, el desplegament del Passaport als territoris ens ha permès extreure lliçons valuoses sobre la connexió i el reconeixement d’aprenentatges des dels municipis.

No tots els nens i nenes participen d’activitats educatives més enllà de l’escola. El Passaport busca que tots els infants, sense excepcions, visquin experiències d’aprenentatge

El Passaport ha generat que:

  1. Els territoris repensin com crear oportunitats educatives accessibles per a tots els infants. No tots els nens i nenes participen d’activitats educatives més enllà de l’escola. El cost econòmic, el desconeixement de les possibilitats que existeixen al seu barri, unes activitats poc atractives i diverses, poden suposar una barrera a la participació per aquells infants que més ho necessiten. El Passaport és una eina que permet als municipis abordar aquests reptes de forma tangible.
  2. Els municipis potenciïn una oferta rica, diversa i equilibrada de recursos educatius. El Passaport ha estat un catalitzador perquè els ajuntaments visualitzessin l’oferta educativa existent fora escola i poguessin repensar-la i millorar-la en clau d’equitat. Això s’ha traduït en l’ampliació de noves oportunitats sumant nous espais i agents a la xarxa educativa local i creant noves activitats especialment en aquelles zones on no existia.
  3. Diversos actors municipals treballin de forma conjunta i connectada. El desplegament del Passaport ha permès que escoles, entitats, equipaments i, fins i tot, diferents àrees dels ajuntaments s’involucressin en un projecte i un propòsit educatiu comú. Han compartit coneixement, recursos, idees i han afavorit un treball connectat en pro de l’equitat educativa dels seus infants.
  4. Les escoles siguin un motor de prescripció educativa. Els centres han estat un pal de paller en el desplegament de l’eina entre l’alumnat: no només han distribuït els passaports a tots els nens i nenes del municipi, sinó que també han fet una valuosa tasca informativa per apropar i orientar sobre les oportunitats d’aprenentatge que ofereix el Passaport més enllà de l’escola als infants i famílies. Tot això dinamitzant i promovent activitats d’acció tutorial dins l’aula amb els infants i utilitzant la capacitat del passaport com a diari d’aprenentatge que vincula les experiències que viuen dins i fora escola.
  5. Un llenguatge comprensible i compartit entre agents per parlar d’aprenentatges i competències. El Passaport busca que tots els infants, sense excepcions, visquin experiències d’aprenentatge diverses i que, alhora, hi aprenguin. Per garantir el reconeixement d’aquest aprenentatge, amb independència del tipus d’activitat (lleure, robòtica, art, esport...), el projecte proposa que totes les activitats potenciïn i visibilitzin algun dels 9 superpoders edunautes: resolució de problemes, creativitat, comunicació, empatia, treball en equip, curiositat, perseverança, iniciativa i autoregulació.

Relacionat: L’acció tutorial des del Passaport Edunauta: la prescripció d’activitats d’aprenentatge fora escola

Nou curs, nous reptes per fer créixer el Passaport!

Per al proper curs el Passaport Edunauta vol seguir sumant nous territoris, ampliant la seva oferta educativa connectada i aconseguint que més infants puguin gaudir d’oportunitats d’aprenentatge valuoses més enllà de l’escola.

Relacionat: El Passaport Edunauta com a eina municipal que connecta l’ecosistema educatiu local

Molts nous territoris ja formen part de la comunitat edunauta: El Vendrell, Torelló, Viladecans, Sitges, Cassà de la Selva, Palau d’Anglesola, Sabadell, Palafolls, Olesa de Montserrat, Avinyó, Reus, Begur, entre d’altres. Aquests municipis, sumats als participants del curs anterior suposaran que el Passaport Edunauta estarà present en una trentena de territoris durant el curs vinent.

Us agradaria participar-hi? El Passaport Edunauta busca més municipis que vulguin implementar el projecte amb totes les seves potencialitats. Per això, ja prepara noves sessions informatives de cara a la tardor per incorporar nous territoris que vulguin pilotar l’eina a partir del 2022.

No perdeu el fil i estigueu informats de totes les novetats! Per a més detalls consulteu a: hola@passaportedunauta.cat.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar