Què va dir Salvador Illa sobre educació al discurs d’investidura?

Notícies

El 8 d’agost es va investir el 133è President de la Generalitat, Salvador Illa. Al seu discurs abans de ser escollit, l’aleshores candidat va apel·lar a l’educació com una de les prioritats per fer possible “la tercera gran transformació de Catalunya des del 1980”.

En un discurs de 4.838 paraules, Illa va mencionar fins a 9 vegades la paraula educació i va assegurar que aspira a la “Catalunya que ofereix la millor educació als nostres fills i filles”.

    Un horitzó inabastable sense mesures d’equitat

    L’horitzó traçat per l’aleshores candidat a president és inabastable amb els actuals nivells de desigualtat educativa, que són l’origen de molts dels reptes que afronta el sistema educatiu, tal com recull “La legislatura de l’educació: Reptes i propostes per millorar l’equitat educativa”.

    Sense equitat en l’educació no hi pot haver excel·lència educativa. Malgrat això, el discurs d’Illa no va fer pràcticament cap referència explícita a la manca d’igualtat d’oportunitats educatives. Va començar el discurs descrivint el canvi d’època marcat per quatre eixos que, en el cas de l’eix tecnològic, comporta “canvis ràpids, accelerats, que modifiquen les nostres vides en gairebé tots els àmbits: la manera com ens relacionem, la manera com treballem, la manera com ens desplacem, la manera com ens informem, la manera com creem”. El candidat socialista va situar la revolució tecnològica “com una oportunitat per fer avançar la sanitat, l’educació i els serveis públics”.

    Defensa dels serveis públics per “la viabilitat de l’educació”

    Illa es va comprometre a posar els serveis públics al capdavant de l’acció de govern per garantir la igualtat d’oportunitats. “Hem de tornar Catalunya a l’avantguarda europea en la prestació de serveis públics. Sanitat, Educació, Habitatge i nous serveis socials”, va dir, i va assenyalar la prioritat de reformar l’administració “per assegurar el futur i la viabilitat de l’educació, la sanitat, la justícia i la seguretat entre d’altres”.

    "Cal assegurar que tindrem una educació de primera amb uns resultats de primera”

    Va assegurar que vol prioritzar l’educació “perquè urgeix capgirar-ne els resultats que atorguen les institucions i informes de referència internacionals”. “Si volem un país de primera, cal començar per assegurar que tindrem una educació de primera amb uns resultats de primera”. Per aconseguir-ho, va assegurar que comptaria “amb tots i totes les professionals i els professionals i servidors i servidores públiques”, també “amb els sindicats i els representants dels treballadors i treballadores”.

    Oferir “la millor educació” obliga a reduir desigualtats

    L’avui 133è president de la Generalitat va concloure al seu discurs que vol treballar per “una Catalunya que ofereixi la millor educació als nostres fills i filles” i va projectar una Catalunya dels nens i nenes “que mereixen rebre la millor educació pública i la protecció dels seus drets”, i “dels joves que reclamen amb raó més oportunitats i certeses de futur”.

    “Una Catalunya que ofereixi la millor educació als nostres fills i filles”

    També va descriure el país com “la Catalunya dels mestres que la fan aprendre cada dia”, va posar en valor “els excel·lents professors i professores” i va destacar els professionals de l’Institut Escola La Mina a Sant Adrià del Besós “que ens donen una lliçó de compromís amb l’educació”.

    📩 Subscriu-te al butlletí per estar al dia del debat educatiu!

    * indicates required

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

    Acceptar