Què diuen sobre educació els pactes d'investidura del nou govern de Salvador Illa?

Notícies
  • Quan hi ha eleccions, els candidats i partits parlen de la importància de l'educació i la igualtat d'oportunitats. Però, estaran disposats a prioritzar l'acció que cal per avançar de manera decidida cap a un sistema educatiu que no deixi cap infant ni jove enrere?
  • Els acords d’investidura entre PSC i Comuns, i entre PSC i ERC no mencionen reptes com la segregació escolar o l’abandonament.
  • Continuem reclamant al nou Govern i al Parlament que situin la lluita contra les desigualtats com una prioritat per millorar l’educació a Catalunya.

El nou Govern de Salvador Illa ha iniciat la legislatura gràcies a dos acords signats entre el PSC i Esquerra Republicana, i entre el PSC i Comuns. Els dos acords publicats, però, destaquen per l’absència de mesures concretes enfocades a la reducció de les desigualtats educatives i perquè no contenen cap menció a objectius com han de ser l’abandonament escolar o la segregació.

La Fundació Bofill vam elaborar en el marc de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya la publicació La legislatura de l’educació: Reptes i propostes per millorar l’equitat educativa, que recull 8 àmbits que requereixen d’actuacions polítiques decidides per fer-hi front i avançar cap a una educació que no deixi cap infant ni jove enrere. I hem llegit els acords d’investidura entre les formacions polítiques per valorar si contemplen o no els reptes d’equitat que afronta el sistema educatiu català:

PSC - Esquerra

L’acord d’investidura entre el Partit Socialista i Esquerra Republicana contempla un apartat específic sobre el català a l’educació, on s’hi desenvolupa “que el sistema educatiu ha de garantir la competència oral i escrita plena en català i en castellà, tant en els registres formals com en els informals.”

Pel que fa a les mesures concretes sobre educació, l’acord contempla quatre punts:

  • Mantenir la gratuïtat de l’I2 i donar continuïtat a la feina iniciada per fer universal i gratuïta l’educació 0-3.
  • Mantenir el val escolar adreçat a les famílies amb fills/es que estiguin a primària i a secundària amb una quantitat mínima de 70€ per fill/a,tal com estava previst al projecte de pressupost 2024.
  • Mantenir l’avançament del calendari escolar.
  • Mantenir la no concertació de centres que segreguen per gènere a primària i acabar amb els concerts d’aquelles que segreguen per gènere a secundària.

PSC - Comuns

L’acord d’investidura fet públic entre el Partit Socialista i els Comuns inclou un recull de mesures educatives recollides en el marc de la lluita contra les desigualtats: “La lluita contra la desigualtat i per la igualtat d’oportunitats necessita polítiques de fiscalitat justa per redistribuir la riquesa i de polítiques de redistribució universals que situïn l’educació i la sanitat pública com a dos pilars fonamentals del model de país que volem.”

  • Avançar cap al 6% d'inversió pública en educació tal com estableix la Llei d'Educació de Catalunya.
  • Complir amb la Declaració de Calonge de les rectores i els rectors catalans i assolir un finançament de 1500 M€ de les universitats públiques catalanes.
  • Promoure un pacte social per a l'educació de qualitat, l'equitat i la millora educativa.
  • Recuperar progressivament la sisena hora a l'escola pública amb concertació social.
  • Implementar de manera progressiva la gratuïtat del servei de menjador escolar a tots els centres, començant en entorns amb elevada complexitat, i planificar la recuperació d'aquest servei i dels seus ajuts vinculats a l'etapa d'educació secundària.
  • Impulsar activitats de lleure gratuïtes de manera gradual, començant pels centres d'alta complexitat.
  • Garantir l'oferta pública de 0-3 anys en tota Catalunya, fent d'aquesta etapa educativa un servei públic prioritari, universal i gratuït en el transcurs d'una legislatura.
  • Adoptar mesures per facilitar la transició de centres concertats a centres públics.
  • Acordar les modificacions necessàries en el decret de provisió de plantilles per garantir que els centres educatius puguin elaborar la planificació amb una antelació mínima de dos mesos abans de l'inici de curs.
  • Promoure una governança educativa més flexible i descentralitzada, amb corresponsabilitat amb la comunitat educativa i el món local, implantant les Zones Educatives en aplicació de la Llei d'Educació de Catalunya.
  • Donar definitivament un impuls a la Formació Professional.

Què deia el programa electoral del PSC sobre educació?

A més dels dos acords entre les formacions polítiques que han fet possible la investidura de Salvador Illa, durant la campanya electoral vam revisar si els programes electorals dels partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya contemplaven els principals reptes d’equitat educativa i si recollien propostes concretes per donar-hi resposta. En vam elaborar un comparador de programes electorals:

El programa educatiu del PSC (p.68-79) se centra en la millora dels resultats acadèmics i la lluita contra l’abandonament escolar prematur, sobretot a partir de la Formació Professional. Contempla també mesures d’equitat al finançament i per l’alfabetització digital.

  • Recuperar els aprenentatges en clau d’equitat: El programa electoral del PSC proposa un “Pla per la millora competencial” que redueixi el nombre d’alumnes amb baix rendiment en competències bàsiques per sota del 15% i més d’un 30% d’alumnes amb alt rendiment. També l’impuls de plans de millora educativa amb formació docent, estudiar un servei de reforç de lectura, escriptura, matemàtiques i altres als centres amb necessitat de millora i recuperar la biblioteca a tots els centres educatius. També incrementar aules d’acollida a primària i secundària.
  • Acabar amb l’abandonament escolar: El programa electoral del PSC vincula el Pla de millora de l’èxit educatiu a la reducció del fracàs i l’abandonament escolar prematur i planteja reduir-lo per sota el 9%. Proposa reforçar el servei d’orientació educativa i acompanyament a la transició a tots els centres de secundària fins a segon de la postobligatòria, amb una acció tutorial “al servei de la personalització”. També planteja impulsar un pla de xoc contra amb els ajuntaments i des de les Zones Educatives, les xarxes de bones pràctiques, assegurar la cobertura del professorat des del primer dia. Pel que fa específicament a la Formació Professional, el programa proposa ampliar en 10.000 places l’oferta pública, l’impuls de l’FP a sectors tradicionals, avançar cap a un sistema únic i integrat d’FP i la FP dual, reforçar-la als entorns rurals, ajudes al transport de l’alumnat, un model de noves oportunitats, incorporar professionals específics per cobrir les places més difícils o definir un model singular d’autonomia dels centres que imparteixen les ofertes del sistema únic i integrat d’FP. També preveu un model propi d’ajuts a l’estudi.
  • Més i millor atenció als centres socialment desafavorits: El programa preveu més recursos econòmics i humans en funció de les necessitats. Planteja equiparar les condicions d’escolarització, com la jornada, el menjador o les plantilles, amb criteris d’equitat i qualitat educativa i proposen la implementació de les “Zones Educatives”.
  • Equitat educativa també més enllà de l’escola: El programa parla de garantir una educació a temps complet i assegurar l’accés a activitats educatives fora de l’horari escolar, en col·laboració amb ajuntaments, consolidant els Plans Educatius d’Entorn i en el marc de les Zones Educatives. Proposen augmentar el finançament als conservatoris i escoles de música i dansa, també la gratuïtat del menjador als centres amb elevada complexitat i millorar l’atenció als alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu.
  • Un finançament més just, transparent i sostenible dels centres: El programa del PSC preveu revisar el model de finançament per tal que els centres rebin recursos econòmics i humans no de manera lineal sinó en funció de les seves necessitats i complexitat.
  • Un país sense escoles segregades: El programa proposa desplegar el Pacte contra la Segregació Escolar i promoure una escolarització equilibrada de l’alumnat entre centres. Planteja revisar sobreràtios i revisar el model de finançament per tal que els centres rebin recursos econòmics i humans en funció de les seves necessitats i complexitat.
  • Una educació digital crítica, creativa i justa: En l’àmbit digital el programa del PSC proposa formació i hàbits digitals per a un ús responsable de les tecnologies als centres educatius. També parla d’avaluar la digitalització i del coordinador digital dels centres per assegurar la qualitat pedagògica dels projectes d’innovació digital.
  • Educació 0-3 per a tothom: Pel que fa al 0-3 el programa parla d’universalització i gratuïtat de l’oferta educativa, incrementat el finançament de les escoles bressol i llars d’infants, 10.000 noves places públiques amb criteris d’equitat territorial i subvencionar les llars d’infants d’iniciativa social, que acompleixin criteris d’equitat i conciliació familiar, per garantir la seva gratuïtat.

Altres: Pel que fa a llengua, el programa parla de “garantir l’escola comuna per a tothom, la que no separa els i les alumnes per raó de llengua. Més enllà de l’equitat, el programa també preveu un Pla estratègic d’equipaments i explicita que vol reconèixer i prestigiar la professió docent, recuperant les seves condicions laborals anteriors a les retallades.

📩 Subscriu-te al butlletí per estar al dia del debat educatiu!

* indicates required

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar