A què es va comprometre l’actual consellera d’Educació, Esther Niubó, al debat electoral?

Notícies

Durant la campanya de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, en el marc del projecte Vota Educació vam organitzar el debat electoral sobre els grans reptes per l'equitat educativa. Hi van participar els referents d'educació dels principals partits catalans, entre els quals la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, com a representant del PSC.

Niubó va comprometre’s amb 28 eines concretes per millorar les polítiques educatives i fer front a quatre grans reptes del sistema educatiu actual: recuperació dels aprenentatges, reducció de l’Abandonament Escolar Prematur, acabar amb la segregació escolar i avançar cap a una educació a temps complet. Els recuperem a continuació en quatre vídeos.

Plans de millora per centres, biblioteca escolar i més aules d’acollida per recuperar els aprenentatges

    Pel que fa a la necessitat de recuperar els aprenentatges, Niubó va parlar d’impulsar un pla de millora de l’èxit escolar i de plans per centres amb acords de coresponsabilitat, recursos, assessorament i formació de qualitat pels docents. També es va comprometre a desplegar un servei de reforç dels sabers bàsics, a promoure la lectura i recuperar el projecte de Biblioteca Escolar. Va dir que reforçaria les metodologies d’èxit, amb avaluació, i la tutoria a secundària.

    Igualment, va garantir la cobertura de professors especialistes, sobretot a secundària, va defensar la sisena hora i l’increment del personal docent, de suport educatiu i de les aules d’acollida.

    Més orientació, 10.000 places d’FP i recuperar les Zones Educaties per reduir l’abandonament

      El segon eix del debat abordava la necessitat de reduir l’elevat índex d’Abandonament Escolar Prematur (que actualment està al 14,8%) fins al 9%, l'objectiu que fixa la Unió Europea. Niubó va comprometre’s a millorar l’orientació sobretot en les transicions educatives, a reforçar la tutoria i a incrementar en 10.000 places l’oferta pública tant dels Programes de Formació i Inserció com de Formació Professional bàsica.

      També va comprometre’s a revisar el decret de transport, a consolidar els centres de noves oportunitats i a recuperar les Zones Educatives previstes a la Llei d’Edudació de Catalunya per ser eficients en els objectius per a zones concretes. Finalment, va defensar un finançament just dels centres, no lineal sinó en funció de les necessitats, un acord que equipari les condicions d’escolarització de tots els centres, la universalització i gratuïtat de l’etapa 0-3 i de millorar les motxilles escolars per garantir una escolarització plena en el desplegament del Pacte contra la Segregació.

      Distribució equitativa de matrícula viva i revisió de sobre ràtios contra la segregació escolar

        El tercer gran eix del debat electoral abordava un altre repte estructural de l’educació catalana: la segregació escolar, que continua superant la segregació residencial i es cronifica en 410 centres especialment complexos.

        Per fer-hi front, l’actual consellera d’Educació es va comprometre a fer una distribució equitativa de la matrícula viva, a revisar les sobreràtios (especialment rellevant tenint en compte la bretxa de composició social entre la xarxa pública i la concertada), crear sinèrgies locals a través de les Zones Educatives, a treballar per la implicació dels claustres i a un finançament singularitzat dels centres.

        Plans Educatius d’Entorn, millorar el finançament d’escoles de música i l’accés al tercer idioma

          Finalment, per avançar cap a una educació a temps complet, l’aleshores candidata del PSC va apel·lar als Plans Educatius d’Entorn, es va comprometre a millorar el finançament d’escoles de música i d’ensenyaments artístics i a augmentar les places d’escoles oficials d’idiomes.

          Recupera el debat sencer "L'educació a debat. El futur educatiu del país en clau d'equitat"

          📩 Subscriu-te al butlletí per estar al dia del debat educatiu!

          * indicates required

          Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

          Acceptar