13 noves solucions per connectar l’educació i la cultura
02/04/2019
- 73 EDhackers van treballar i gaudir durant les 28 hores de la hackató de l’EDhack Krea Girona.
- 14 mentors i mentores van inspirar-los, 8 facilitadors els van acompanyar i l’equip de l’Estació Espai Jove de Girona i la FJB van disposar un espai vibrant.
- De les 13 solucions, 6 van ser les finalistes i accedeixen al procés d’acompanyament (acceleradora).
El dies 22 i 23 de març, al Centre Cultural la Mercè, van ser molt especials, ja que va tenir lloc la hackató educativa comunitària de referència a Catalunya, l’EDhack, aquest cop a la ciutat de Girona.
Per donar resposta al repte de connectar l’educació i la cultura vam posar a rodar la metodologia EDhacker:
- COnnectar: fer xarxa entre les idees, experteses i passions de cada participant.
- COnstruir: dissenyar prototips originals, empàtics i aterrats.
- COmpartir: retornar a la comunitat els aprenentatges i les solucions creades.
S’han dissenyat solucions que cerquen transformar les queixes en creacions culturals, que volen fer dels museus espais d’emocions augmentades amb VR, que connecten artistes locals amb les activitats d’aula dels centres, que ajuden als joves a ser creadors de cultura, entre d’altres! Pots consultar-les totes aquí.
Però el valor de l’EDhack no rau només en la producció (fita), sinó en el procés (camí) de transformació col·lectiva de tothom implicat.
En una hackató es creen equips amb persones noves i diverses, de manera que el capital social de la comunitat augmenta, generant així noves oportunitats i interaccions d’alt valor personal i professional. Moltes de les col·laboracions que es generen a la hackató, sovint cristal·litzen en nous projectes i xarxes.
D’altra banda, els EDhackers viuen una experiència única de llibertat creativa, alguns d’ells, per primer cop. No estem acostumats a plantejaments on tens un context radicalment obert i creatiu per fer realitat les teves propostes. Aquesta oportunitat augmenta la confiança creativa, l’autonomia comunitària i posa el pensament crític en acció. Per si no fos suficient, la metodologia de co-creació intensiva per equips ajuda a desenvolupar experteses de col·laboració i participació profunda. Tot plegat, és un cocktail de ciutadania creativa i compromesa que ens dibuixa el futur de la resolució de reptes socials que només es poden resoldre des del “nosaltres”.
Les properes setmanes hi haurà un acompanyament, liderat des de l’Estació Espai Jove de l’Ajuntament de Girona, als equips amb les solucions més madures, on podran seguir aprenent a través de l’acció.
En paral·lel, el projecte guanyador de l’EDhack Raval (Enfortim Famílies) segueix el seu procés de pilotatge i experimentació de la mà de la Fundació Tot Raval i la Fundació Servei Solidari. Esperem en breu fer retorn de l’impacte i els aprenentatges sorgits.
Et convidem a reviure, o bé descobrir, la potència d’impulsar un EDhack a la teva comunitat amb el vídeo-resum de l’EDhack Krea Girona.
Pots seguir el procés i novetats del projecte amb l’etiqueta #EDhackKreaGirona, i consultar totes les solucions creades pels EDhackers des de la web del projecte.