10 errors comuns a l’hora d’educar els infants
- Data 12/06/2019
És important aplicar normes i estratègies amb disciplina i coherència
En moltes ocasions, i sovint amb la millor de les intencions, els pares i mares envien missatges contradictoris als seus fills i filles. Això, quan esdevé una dinàmica habitual, pot acabar creant una sensació de confusió als infants sobre les pautes de comportament que s’espera d’ells o d’elles, i que acabin actuant de manera anàrquica.
Partint del fet que els pares i mares no són màquines perfectes i que cal adaptar la forma d’educar a la personalitat de cada infant, és important aplicar normes i estratègies educatives amb disciplina i coherència:
- Evita renyar-los o renyar-les en públic: excepte quan es tracti d’una situació de perill cal posposar les esbroncades per quan estigueu en privat, sinó estaran més pendents de les persones del voltant que del que els estigueu dient.
- Dona instruccions específiques i raonades: enlloc de “No llencis la jaqueta al terra” pots dir “Si us plau a l’arribar a casa penja la jaqueta al seu lloc per evitar que s’embruti”.
- No caiguis en l’estratègia fàcil de subornar l’infant per aconseguir quelcom de manera immediata: corregir un mal comportament mitjançant algun “incentiu” és premiar el mal comportament i, per tant, afavorir que el repeteixi.
- Atén puntualment les necessitats de gana i de son: els infants necessiten tenir aquestes necessitats ben cobertes per a poder-se concentrar i controlar.
- Evita fer argumentacions prolongades: explica breument què ha fet malament i demana-li que no ho torni a fer. No oblidis que els infants no poden mantenir l’atenció durant estones llargues.
- Evita els crits: davant una malifeta, la millor opció és parlar sempre amb tranquil·litat, explica què no t’ha agradat i fes saber a l’infant que si ho torna a repetir tindrà una conseqüència.
- No et prengui’s les coses com quelcom personal: el mal comportament dels infants no és malintencionat, estan explorant com aconseguir allò que volen. Cal doncs no prendre-s’ho com una cosa personal per evitar danyar el vincle afectiu.
- No avergonyeixis o comparis l’infant: les comparacions amb altres nens o nenes només provoquen frustració i ressentiment. Cal centrar-se en el reforç positiu.
- No caiguis en l’aplicació de càstigs excessius: la conseqüència sempre ha de ser viable i proporcional a la malifeta. Per evitar càstigs exagerats és molt útil establir normes clares: “Fins que no buidis el rentavaixelles no podràs veure la teva sèrie preferida”.
- No facis la vista grossa: quan les normes només s’han de complir esporàdicament transmetem a l’infant que no són tant importants. La inconsistència, doncs, genera confusió.
Aquí tens una infografia de resum. I si t’ha agradat, no t’estiguis de compartir-ho!
Font: 10 errores educativos que probablemente estés cometiendo-serPadres
Contingut relacionat
Publicacions, vídeos, actes i posts