Com avançar cap a una secundària postobligatòria per a tothom?

  • Data 14/02/2019

Bona part de les desigualtats en educació es manifesten en el pas de l’ESO a la secundària postobligatòria. Barreres econòmiques per accedir i mantenir-se en aquesta etapa, manca d’orientació, rigidesa d’itineraris, continguts poc actualitzats... tot plegat fa que un bon nombre de joves no accedeixin als estudis postobligatoris o hi accedeixin i els acabin abandonant. Ben sovint, aquests són joves de perfils socials vulnerables.

Per tal de lluitar contra aquestes desigualtats i contra l’abandonament educatiu prematur cal fer una aposta decidida per uns ensenyaments postobligatoris de qualitat i oberts a tothom. I això implica abordar tres reptes bàsics:

Accés i provisió: 

  • Com es pot garantir una oferta d’ensenyaments postobligatoris (acadèmics i professionalitzadors) prou àmplia, oberta i assequible com perquè tothom que en vulgui cursar, pugui fer-ho? Quina ha de ser la provisió de places?

Estructura i continguts:

  • Quins canvis en el sistema i en els centres educatius caldria fer perquè els alumnes trobin opcions de continuïtat dins d’aquests estudis? Quins itineraris, quines passarel·les, quines competències i continguts formatius, quins recursos docents?

Inclusió i equitat:

  • Com es pot incentivar l’accés dels perfils més vulnerables als ensenyaments postobligatoris? Quines beques o ajuts econòmics fan falta? Quins recursos de “segona oportunitat”?

La finalitat del debat que aquí anunciem és donar resposta a aquests interrogants. L’acte s’iniciarà amb la ponència de Queralt Capsada, recercadora del Departament de Sociologia de la Universitat de Durham, experta en desigualtats educatives i processos de transició més enllà de l’educació secundària.

Aquesta ponència donarà pas a una taula rodona formada per professionals i autoritats que debatran sobre quines condicions organitzatives i de finançament s’han de satisfer per avançar cap a una secundària postobligatòria oberta a tothom. 

Hi participaran:

  • Joan Lluís Espinós, Director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial.
  • Gemma Verdés, Cap de l’Àrea d'Ensenyaments Postobligatoris i de Règim Especial, Consorci d’Educació de Barcelona.
  • Montserrat Blanes, Directora de l'Institut Bonanova FP Sanitària.
  • Francesc Colomé, Expert en polítiques educatives.

 L’acte serà conduït per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.

Aquest acte forma part del Cicle “L’educació a Catalunya: les apostes necessàries”, on debatem sobre les prioritats educatives del nostre país.

Us hi esperem! Accés lliure i gratuït. Aquest acte es podrà seguir en directe per streaming a través del web de la Fundació Jaume Bofill, i també via Twitter @FundacioBofill amb el hashtag #PerQueApostem.

Ponents

Equip implicat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar