El proper 5 d’abril a les 18.30 h, podreu conversar amb Steven Hodas, director executiu de l’oficina d’innovació del Departament d’Educació de Nova York entre els anys 2012 i 2014, creador de plataformes tecnològiques d’aprenentatge personalitzades, i assessor d’entitats educatives publiques i privades.
Actualment, els recursos tecnològics disponibles en l’àmbit educatiu són nombrosos però sovint no es converteixen en eines veritablement útils a l’aula per respondre a les necessitats i reptes de l’escola per a millorar els aprenentatges i el rendiment escolar. El cas iZone demostra que crear xarxes de col·laboració entre la indústria tecnològica i el món educatiu pot ser un pas molt rellevant.
És per això que volem conèixer una experiència d’èxit i analitzar la manera de transferir aquestes experiències al nostre entorn.
El 2010, el Departament d’Educació de Nova York va posar en marxa l’iZone, un projecte orientat a donar suport a les escoles públiques en l’ús de la innovació i la tecnologia per resoldre els principals problemes d’aprenentatge, orientant-se a la personalització. El projecte va començar amb la participació de 81 escoles i actualment n’inclou més de 300.
Durant l’any 2012 es va sumar al projecte Steven Hodas, responsable d’enriquir el programa desenvolupant una potent estratègia per teixir vincles entre les escoles i el mercat de desenvolupadors tecnològics que treballen per aportar innovació en l’àmbit educatiu.
Una de les primeres iniciatives va ser l’App Challenge Gap, la primera competició del districte escolar de Nova York, dins del projecte iZone, i que va aconseguir que 200 desenvolupadors de programari presentessin estratègies de tecnologia per abordar el retard en el rendiment matemàtic dels alumnes.
L’iZone s’orienta a millorar la manera en què funcionen les escoles públiques de Nova York amb el propòsit de cobrir millor les necessitats, motivacions i virtuts de cada un dels infants, i no simplement de l'estudiant comú. No es tracta de trobar una solució per a totes les escoles, sinó de treballar amb la comunitat per determinar les millors idees, tecnologia i eines per a cada estudiant, mestre i escola.
A partir d’aquest model, les escoles usuàries poden dissenyar un aprenentatge personalitzat per a cada estudiant, accedir a una gran varietat de recursos i tendir a una major col·laboració entre els estudiants, docents i famílies.
El model iZone se centra en:
- Posar l’usuari al centre de la innovació tecnològica educativa, connectant de forma directa les startups i els desenvolupadors amb la comunitat educativa per tal de promoure una demanda activa i intel·ligent i un disseny centrat en les necessitats reals i l’experiència directa del professorat.
- Estimular el desenvolupament del mercat tecnològic aplicat a l’educació (emprenedors, inversors i innovadors) i garantir una oferta rica i pertinent d’eines i solucions per als educadors.
- Desenvolupar un model ràpid d’avaluació per determinar l’eficiència dels productes a l’hora de donar resposta a aquestes necessitats.
- Impulsar canvis en les polítiques públiques per afavorir la innovació i la personalització i assegurar l’escalabilitat del model.
A partir de conèixer aquesta experiència, li plantejarem al convidat algunes qüestions clau com:
- Quins són els factors d’èxit del model iZone?
- Amb quines barreres ens podem trobar per desenvolupar estratègies d’aquest tipus?
- Com podem connectar la comunitat educativa amb el mercat tecnològic?
- Com s’arriba a aquests models personalitzats d’aprenentatge per a cada estudiant?
- És possible replicar aquest model? Ens podem trobar amb impediments segons els diferents contextos culturals i socials?
Catalunya, amb la col·laboració del MACBA, que té per objectiu promoure el debat sobre temes d'actualitat i de fons que considerem claus en relació als reptes i problemes que ha d'afrontar l'educació en el context social, polític i econòmic que vivim.
Debats d'Educació és un fòrum organitzat per la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya, amb la col·laboració del MACBA, que té per objectiu promoure el debat sobre temes d'actualitat i de fons que considerem claus en relació als reptes i problemes que ha d'afrontar l'educació en el context social, polític i econòmic que vivim.
Moderarà: Josep M Mominó, professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.
Segueix el debat en directe a través de la web de la Fundació o per Twitter amb l'etiqueta #debatseducacio o bé @UOCdirecte, @FundacioBofill.