Vídeo de la conferència de Màrius Martínez a la 4a Jornada d'intercanvi d'experiències magnet sobre "El centre que aprèn", que es va realitzar el 28 de juny de 2017 a l'Institut Moisès Broggi de Barcelona. Per a més informació aquí, @aliancesmagnet, #jornadamagnet
Aquesta jornada s'emmarca en el programa "Magnet. Aliances per a l'èxit educatiu" i va ser organitzada per la Fundació Jaume Bofill i l'ICE de la UAB, amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament, el Consorci d'Educació de Barcelona i el CRP de Sant Martí.
En els centres magnet, es pretén que l’aliança amb la institució partner esdevingui una oportunitat per introduir canvis metodològics per a desenvolupar un projecte pedagògic innovador, potent i de qualitat. Però per fer-ho, cal una transició cap a una nova manera de definir-se i treballar. És imprescindible iniciar un procés que faciliti un canvi cultural en què el centre es repensi i concebi com a organització que aprèn basant-se en...
- La relació i coherència amb l’entorn. Cal generar mecanismes de col·laboració amb altres agents de l’entorn per oferir respostes a les necessitats i els desafiaments d’un context canviant i divers.
- La democràcia interna. Per dissenyar un projecte de centre compartit és imprescindible afavorir la participació, la presa de decisions i la coresponsabilització de tot l’equip docent en el disseny i el desenvolupament. També cal buscar estratègies per a la implicació activa d’altres actors (alumnat, famílies, personal de la institució partner...).
- El lideratge i l’excel·lència docents. El lideratge educatiu així com el desenvolupament i l’aprenentatge professional dels membres del centre esdevenen dos elements fonamentals per a crear projectes propis compartits i innovadors. En aquest sentit, és imprescindible comptar amb espais de reflexió, formació i acompanyament de tot l’equip.
És per això que les jornades magnet d’aquest curs les hem volgut centrar en “El centre que aprèn”, amb espais d'intercanvi entre els centres educatius que participen en el programa perquè puguin compartir la seva experiència, però també amb una conferència que ens ajudi a emmarcar quines característiques i principis organitzatius té un centre que aprèn.
Aquí teniu, doncs, el vídeo resum de la conferència que va fer Màrius Martínez, Doctor en Ciències de l’Educació. Professor titular d’Orientació Professional. Professor a les titulacions de Pedagogia i Educació Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i al Màster interuniversitari de Formació de Persones Adultes (UAB-UB). Actualment és Vicerector de Relacions Internacionals a la UAB i ha estat Degà de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB i membre del Consell Escolar de Catalunya. És especialista en Orientació Professional, xarxes educatives, Comunitats d’Aprenentatge i Lideratge per l’aprenentatge.