Escola inclusiva i inclusió escolar: dos conceptes que cal diferenciar - J. M. Jarque

  • Data 17/07/2015

En Josep M. Jarque @JosepMJarque, en el marc del projecte «Educació post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» (http://www.edupost2015.cat/), explica que un dels reptes principals que tenim és aclarir els conceptes, ja que moltes vegades utilitzem paraules o conceptes sense haver aprofundit en el seu significat. Exemplifica el repte parlant de l’escola inclusiva, ja que sovint no entenem el terme i el confonem amb inclusió escolar. 

Escola inclusiva és aquella que s’adapta a l’alumne, que fa uns canvis, conceptuals i de mentalitat profunds, i també físics, entre d’altres; l’alumne se sent acollit a l’escola perquè li responen a les seves necessitats reals. En canvi, en la inclusió escolar l’alumne s’inclou a l’escola sense que l’escola faci cap canvi, és simplement una integració física. L’escola inclusiva és, per tant, un pas superior, ja que la persona participa en l’escola d’acord amb les seves capacitats i juntament amb els altres, alhora que els altres ho fan amb ell. L’escola i el sistema exigeixen als estudiants depenent de les seves capacitats. 

Aquest malentès entorn al concepte porta a confusions fins i tot a nivell estadístic ja que, segons en Josep M. Jarque, el més interessant no és tant saber la població d’estudiants a l’escola ordinària i en centres d’educació especial sinó saber com hi són, aquests que estan escolaritzats en els centres d’educació ordinària. En conclusió, cal personalitzar la resposta, pensant en tots els alumnes i en com tots poden ser-ne partícips. 

«Educació Post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» és un projecte liderat pel Centre UNESCO de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill, orientat a fer una contribució al debat sobre la revisió dels objectius per a l’educació mundial post 2015 que està promovent UNESCO. 

Per tal de poder contribuir a aquest debat mundial, el projecte «Educació Post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» convoca a la comunitat educativa de Catalunya a presentar les seves reflexions i propostes per als propers 15 anys a través de diferents mitjans i formats.

 

 

Publicacions i vídeos

Contingut relacionat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar