Escoles que fan xarxa: com impacten en els aprenentatges de l’alumnat? (resum)

  • Data 08/01/2021

Vídeo-resum del webinar “Escoles que fan xarxa: com impacten en els aprenentatges de l’alumnat", emès el 15 de desembre de 2020.

En els darrers anys, hi ha hagut una eclosió del treball en xarxa entre centres educatius, amb la consolidació o l’emergència d’experiències com la Xarxa de Competències Bàsiques, les xarxes d’Escola Nova 21, les Xarxes per al Canvi, les Xarxes Territorials de Transformació Educativa, les xarxes 0-16 d’àmbit municipal...

El treball en xarxa entre escoles es veu com una estratègia per facilitar la circulació de coneixement i l’aprenentatge entre iguals, per donar resposta a situacions complexes, per afrontar nous reptes o impulsar canvis relacionats amb les millores educatives. Alhora, les xarxes també es veuen com una via per a la compartició de recursos que ajudi a donar resposta a aquests reptes.

Les xarxes existents són diverses, pel que fa a la seva escala territorial, als reptes que afronten o els objectius que aborden, el nombre i tipus de centres que hi participen, el tipus d’estratègia i recursos que comparteixen, les relacions que teixeixen amb l’entorn i l’acompanyament institucional que poden tenir.

Tenint en compte els esforços que es dediquen a promoure el treball en xarxa entre els centres educatius, hauríem d’estar en disposició de saber amb certesa si aquestes experiències tenen un impacte en una millora de la qualitat de les pràctiques dels centres educatius i, especialment, si la col·laboració reverteix en un major aprenentatge de l’alumnat.

Tenim ja algunes evidències, procedents d’estudis i avaluacions internacionals, que ens informen de quin pot ser l’impacte d’aquestes xarxes. Què ens diu aquesta evidència? En quina mesura el treball en xarxa transforma les competències i la pràctica professional? En quina mesura acaba beneficiant l’alumnat? Com són les xarxes més efectives?

Aquestes són les preguntes que es va provar de respondre en aquest webinar, amb l’objectiu d’avançar a casa nostra cap a models més efectius de treball en xarxa entre escoles.

El webinar va ser conduït per Jordi Sanz (analista d'Ivàlua) i Miquel Àngel Alegre (cap de projectes de la Fundació Bofill) i va comptar amb la participació de:

- Georgeta Ion, investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona i autora de l'informe "Xarxes entre escoles per a la millora educativa. Quines pràctiques són les més efectives?" (Què funciona en educació, 19)

- Francesc Martín, membre de l'equip impulsor de la Xarxa d’Escoles Públiques Inquietes del Garraf

- Rosa Artigal, directora de l’Àrea d’Acció Educativa del Consorci d’Educació de Barcelona

- Jesús Moral, subdirector general d'Innovació i Formació del Departament d’Educació

Aquest webinar forma part del cicle Què funciona en educació?, iniciativa d’Ivàlua i la Fundació Bofill, una aposta per aportar evidència científica al debat sobre la política i la pràctica educativa, connectant el rigor analític amb els reptes educatius plantejats al nostre país.

https://fundaciobofill.cat/que...

#EduEvidències

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar