Síntesi de l'aula Bofill: Exclouen els centres de secundària els alumnes amb més dificultats? Intervenen: Aina Tarabini, professora de sociologia de l’educació a la UAB, investigadora del grup de recerca en Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS) i directora del projecte de recerca sobre abandonament escolar prematur ABJOVES; Clara Balaguer, responsable del Programa Èxit 2 del Consorci d’Educació de Barcelona; Isabel Balaguer, directora de l’Institut Alzina de Barcelona, i Begonya Gasch, presidenta de la Fundació El Llindar.
Quin rol juguen els centres educatius en la construcció de les oportunitats d’èxit, fracàs i/o abandonament escolar dels joves? Quins són els mecanismes centrals per entendre els processos d’inclusió i exclusió educativa que es generen en els centres d’educació secundària obligatòria? Quines responsabilitats tenen tant els equips docents i directius com l’administració educativa en la provisió d’oportunitats d’èxit per a tots els alumnes? Quines polítiques cal aplicar perquè els centres educatius esdevinguin inclusius per a tot l’alumnat?
Tal com han assenyalat nombroses recerques internacionals i nacionals, els centres educatius juguen un rol central en la configuració de les oportunitats educatives dels joves: el tipus de centre, la concentració d’alumnat amb dificultats, el clima intern, les pràctiques desplegades per atendre la diversitat, el propi perfil del professorat, etc. condicionen les trajectòries escolars dels joves.
Per dissenyar polítiques contra l’abandonament escolar prematur o que promoguin l’èxit acadèmic, cal analitzar fins a quin punt la manera com funcionen els centres, la seva composició o el perfil propi del professorat incideixen en la construcció d’itineraris d’èxit o fracàs. Així, les dinàmiques d’inclusió i exclusió educativa no tenen només a veure amb l’accés als estudis, sinó que es vinculen amb els processos d’escolarització que es viuen a l’interior dels mateixos. En aquest acte es va debatre al voltant de totes aquestes qüestions.