A Catalunya un 13,2% dels nostres infants finalitzen la primària amb un nivell baix de comprensió lectora. Aquest problema s’agreuja encara més en els períodes llargs sense escola. Molts dels infants que tenen dificultats de comprensió coincideixen amb aquells que tenen pocs hàbits lectors i, per tant, amb aquells que a l’estiu llegeixen poc o gens perquè la seva relació amb el llibre es dóna només al centre educatiu.
Si, a més, a aquest fet li sumem que aquests perfils d’infants poques vegades tenen accés a activitats educatives i culturals a l’estiu, l’escenari és encara més desencoratjador. Per més del 80% dels infants provinents de contextos més vulnerables l’estiu suposa una pèrdua d’entre dos i tres mesos d’escolarització, que s’acumula any rere any. És a dir, aquesta desigualtat no només no es compensa amb acceleradors que permetin iniciar el setembre en igualtat de condicions, sinó que augmenta amb el temps.
Per aquest motiu des del LECXIT promovem la campanya Guanyem un estiu lector, per incentivar la lectura en temps de vacances en infants de 3r, 4t i 5è de primària. En el marc de la campanya, convidem a tots els agents de la comunitat educativa i lectora a participar a l'acte per conèixer experiències inspiradores, aportar idees i crear vincles amb l'objectiu que siguin capaces de liderar accions que fomentin la lectura durant l'estiu en el seu territori.
17:00 Benvinguda i presentació de la campanya
17:15 Ponència inaugural: Liz McChesney, assessora experta del Consell de Biblioteques Urbanes de Chicago i assessora de la National Summer Learning Association. Autora de Summer Matters: Making All Learning Count (ALA, 2017); Maridatge de STEAM amb Stories (ALA, 2020) i Keke's Super-Strong Double Hugs (Archway, 2020).
17:30 Experiències inspiradores nacionals i internacionals a càrrec de Mònica Baró i el seu equip.
18:00 Taula rodona "Com garantim que els infants més vulnerables tinguin accés a oportunitats lectores en temps de vacances?"
Modera: Enric Aragonès, director de l'Aliança 360.
Montse Ayats, coordinadora del Pla Nacional del Llibre i la Lectura.
Nicolàs Barbieri, professor de gestió cultural a la Universitat Oberta de Catalunya.
Anna Lleonart, cap d'estudis de l'Escola Marià Fortuny de Reus.
Oriol Roca, +Educació.
19:00 Tancament de l'acte
19:10 Berenar