Donem el tret de sortida al primer Camp Base del projecte Educació Demà de l’any! I ho fem convidant-vos a reflexionar sobre els aprenentatges que es produeixen en qualsevol lloc i en qualsevol moment.
Actualment, la mobilitat i tots els dispositius tecnològics que conviuen amb nosaltres dia a dia, han modelat la manera que tenim de comunicar-nos, d’entendre el món i, per tant, també la nostra manera d’aprendre. Això es tradueix en que els nostres alumnes es mouen constantment en entorns d’aprenentatge on els espais i els temps s’amplifiquen i es generen noves formes d’accés al coneixement. La tecnologia hiperconnectada, Internet i els entorns digitals són aliats d’aquesta manera d’entendre l’educació i ens guien envers la ubiqüitat de l’aprenentatge.
Però aquest plantejament ens condueix també a grans reptes. Sovint en el camp educatiu es viuen conflictes generats per un ús inadequat de les eines digitals i com a docents ens podem sentir perduts davant de codis i llenguatges que es redefineixen constantment. Fins i tot, en certes ocasions, percebem serioses dificultats per com traslladar de forma pràctica i àgil propostes d’aprenentatge mòbil en el dia a dia dels nostres alumnes. De ben segur, però, que tota la comunitat educativa intenta trobar noves rutes d’aprenentatge i treure profit d’aquestes oportunitats educatives que no hem de deixar escapar.
Quin és el rol de l’alumnat i del professorat en aquest escenari? Està preparada la comunitat educativa per donar cabuda als dispositius mòbils i la tecnologia digital en els processos aprenentatge, dins i fora de l'escola? Com podem garantir l’equitat i el trencament de l’escletxa digital en l’accés als dispositius tecnològics per part de l'alumnat? Com els nous ecosistemes educatius nascuts de la tecnologia ens permeten interrelacionar experiències, continguts i persones?
En aquest Camp Base ens proposem un repte: crear coneixement compartit i viure en primera persona algunes de les possibles rutes de l’aprenentatge mòbil.
Per ajudar-nos a traçar-les, coneixerem diverses experiències d’innovació educativa que treballen amb grups i eines diverses:
- Francesc Nadal, docent d’Economia a secundària a l'Institut Illa de Rodes de Roses, presentant “VRilla - Aprendre història amb Realitat Virtual” a primer cicle d’ESO.
- Víctor Garcia, coordinador pedagògic de l’Escola Rel i impulsor del projecte “Smart Hort” amb alumnes amb necessitats educatives especials.
- Eulàlia Canet, mestra de Cicle Inicial a l'escola Puig de les Cadiretes i responsable de robòtica del mateix centre, presentant "Llapis, guixos i pantalles. El dia a dia a una aula de Cicle Inicial".
Com sempre, els assistents podran participar activament en el debat, conèixer recursos i podran aprofundir en diverses pràctiques inspiradores sobre com la mobilitat i la tecnologia permeten innovar en les metodologies educatives per tal de crear aprenentatges en qualsevol moment i en qualsevol lloc, i com es trasllada de manera pràctica aquesta possibilitat en el dia a dia dels nostres alumnes.
La trobada estarà dinamitzada per Juanmi Muñoz, Co-director de l'Observatori d'Innovació Tecnològica i Educativa (ODITE) i membre del comitè científic d’Educació Demà.
L’acte comptarà amb la col·laboració de mSchools a través de la ponència introductòria d’Albert Forn i estarà dinamitzada per Juanmi Muñoz, Codirector de l'Observatori d'Innovació Tecnològica i Educativa (ODITE) i membre del comitè científic d’Educació Demà.
Conduirà l'acte Ismael Peña-López, director d'innovació oberta de la Fundació Jaume Bofill.