Qui és i com viu l'estudiantat universitari avui? Resum 1a part

  • Data 17/06/2016

Síntesi de l'obertura i de la presentació de resultats de l'acte de Via Universitària, celebrat a La Pedrera el 25/5-2016, organitzat per la Xarxa Vives d'Universitats i la Fundació Jaume Bofill. 

Intervenen (en aquesta part de l'acte): Francisco J.Mora, president de la Xarxa Vives d'Universitats; Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill; Elena Sintes, directora del projecte Via Universitària i Francesc X. Grau, vicepresident I de la Xarxa Vives d'Universitats.

Modera: Màrius Martínez, professor d'orientació a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Com són els estudiants universitaris? Quin és el seu origen social? Ha canviat el seu perfil en els darrers anys? Estudien tots a temps complet, o  compaginen l’estudi amb la feina? Com fan front a les despeses associades als estudis superiors? Participen en el teixit associatiu universitari? El sistema universitari, és equitatiu en l’accés? S’ha adaptat a les noves demandes socials sobre l’educació? Quin paper té avui en la mobilitat social? Quin paper podria jugar en l’ascensor social?

Les dades de l’enquesta Via Universitària mostren que les universitats de la Xarxa Vives són cada vegada més inclusives, però hi ha encara diferències importants en l’accés i la trajectòria universitària dels estudiants en funció de l’educació dels pares, el seu nivell econòmic i la seva posició social. L’origen familiar condiciona l’accés a la universitat però també la possibilitat d’estudiar: les famílies suporten majoritàriament les despeses associades a l’estudi i a les despeses quotidianes mentre que les beques tenen un pes gairebé residual.

Aquestes són dues de les conclusions de l’anàlisi de les dades del Via Universitària. Aquesta recerca (en la que han participat 19 universitats i 20.512 estudiants de les universitats de la Xarxa Vives) ens aporta informació de gran valor sobre les condicions de vida dels i de les estudiants, la seva dedicació a l’estudi, la seva relació amb el món laboral, les seves expectatives sobre els estudis i les diferències entre estudiants d’una o altra branca d’estudis.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar