En els darrers anys a Catalunya, l’aprenentatge basat en projectes ha guanyat popularitat sota el paraigües d’organitzacions internacionals, governs i centres educatius que veuen en aquesta metodologia una eina per a millorar l’aprenentatge de l’alumnat i promoure les competències del segle XXI mitjançant l’exploració, la creació i la construcció de solucions a problemes.
Tanmateix, el disseny i implementació d’aquesta metodologia és ben diversa entre els diferents centres, segons quin sigui el seu abast curricular (projectes d’assignatura o globalitzats), la seva durada, la seva vinculació amb el projecte educatiu de l’escola, en funció del perfil d’alumnes amb qui es treballa i el grau d’autonomia que se li atorga, segons la participació o no de personal expert extern al centre, etc.
Alhora, cal dir que l’aprenentatge per projectes no és pas una metodologia nova de treball pedagògic, de tal manera que disposem a dia d’avui d’evidència acumulada, avaluacions i estudis internacionals, que ens informen sobre com d’efectiu pot arribar a ser quan hi ha en joc la millora de les competències i els resultats dels alumnes. Què ens diu aquesta evidència? En quina mesura funciona l’aprenentatge basat en projectes? Quines són les característiques dels programes amb més impacte? Per a qui són més efectius aquests programes? És recomanable estendre aquesta pràctica educativa a Catalunya?
La finalitat del debat que aquí anunciem és donar resposta a aquests interrogants. El debat serà presentat per Marc Balaguer, Director d’Ivàlua, i moderat per Ismael Palacín, Director de la Fundació Jaume Bofill.
En una primera part de l’acte, es presentarà la revisió d’evidències elaborada per Marc Lafuente (investigador a l’Escola Politècnica Federal de Lausana). Aquest informe sintetitza les conclusions d’avaluacions internacionals sobre els impactes que diferents models i programes de treball per projectes tenen sobre els resultats educatius de l’alumnat.
Aquest informe serà contrastat per Sergi del Moral (Cap d’estudis de l’Institut-escola Les Vinyes), qui presentarà les claus per aterrar aquestes evidències i àmbits de millora al nostre context.
En la segona part de l’acte, comptarem amb una taula rodona on hi participaran Núria Borràs (Escola Riera de Ribes), Elena Ferro (Institut Martí Pous), César Coll (Catedràtic de Psicologia de la UB) i Maria Ojuel de la Xarxa de Competències Bàsiques del Departament d’Educació.
Aquest debat està organitzat per Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill en el marc del projecte Què Funciona en Educació, una aposta per aportar evidència científica al debat sobre la política i la pràctica educativa, connectant el rigor analític amb els reptes educatius plantejats al nostre país. L’accés a l’acte és lliure i gratuït, amb inscripció prèvia. El debat es podrà seguir en directe per streaming i també via Twitter amb el hashtag #EduEvidències.
Us hi esperem!