Coneix, reflexiona, millora. Eines d'autodiagnosi per a l'equitat educativa
21/09/2020
Ho sabem bé, fa temps que ja és un lloc comú: avaluar allò que fem des dels centres educatius, des de l’administració, des de les entitats... avaluar les nostres accions educatives –en el terreny de les polítiques, com en l’organitzatiu o pedagògic– és sempre una oportunitat per millorar-les. Per adequar el seu disseny, ajustar la seva implementació, incrementar el seu impacte.
Tot dependrà de quines preguntes d’avaluació ens formulem, però és clar que si tractem d’abordar-les amb sentit i un mínim rigor obtindrem respostes, reflexions i aprenentatges que ens permetran ser més efectius en l’assoliment de l’objectiu que es marquin les nostres intervencions. I sabem també que, igual com són moltes les preguntes d’avaluació que ens podem formular (segons què vulguem saber), tenim també diferents maneres de respondre-les (segons quin sigui el mètode més adequat a l’objectiu de coneixement).
Aquest recordatori serveix per situar el sentit de l’instrument que aquí us volem presentar: una eina d’autoavaluació (en forma de qüestionaris) perquè centres educatius i ajuntaments us interrogueu sobre com esteu afrontant un seguit d’àmbits nuclears d’actuació en educació. La selecció d’aquests àmbits obeeix a un criteri molt clar. Tots ells són claus quan parlem de com impulsar les oportunitats educatives, especialment, dels centres i els infants i joves més vulnerables. Són claus ara, en un context pandèmic que ha posat al descobert la fortalesa de les bretxes socials i digitals entre famílies i escoles. I, alhora, ens situen davant de reptes que no són pas nous, que continuem sense resoldre i que marquen una agenda de prioritats de política i pràctica educativa per als propers anys.
En el pla dels centres educatius, us plantegem que un seguit de preguntes sobre la vinculació amb l’alumnat en risc d’exclusió digital, l’acompanyament a les famílies més vulnerables, l’orientació, i l’avaluació inicial i continuada. En el pla municipal, sobre la lluita contra l’absentisme, les activitats educatives d’entorn i la programació d’un estiu enriquit.
Per tant, posem el focus en temes determinants per al futur de l’equitat del nostre sistema educatiu. Perquè la recerca internacional fa temps que ho ha demostrat: no hi ha sistema educatiu o organització escolar de qualitat que no siguin al mateix temps equitatives. Si volem millorar la qualitat de l’educació necessitem incrementar la seva capacitat d’igualar oportunitats.
Pel que fa a la forma de l’eina, us proposem tres qüestionaris per treballar a nivell municipal (p. ex. entre caps d’àrea, serveis o programes, personal tècnic responsable, etc.) i quatre qüestionaris d’interès per als centres educatius (equip directiu, coordinacions pedagògiques, comissions socials...). Són qüestionaris d’autoavaluació, centrats en els temes abans esmentats, que persegueixen dos objectius immediats: 1) valorar quantitativament en quina mesura municipis i centres educatius us preocupeu i ocupeu de cadascun dels temes en qüestió, a nivell d’estratègia, planificació, accions, coordinació, cobertura, etc.; 2) oferir un feedback amb orientacions i exemples de valor, ajustat el nivell de puntuacions obtingut.
En darrer terme, però, la finalitat última de l’eina i de les informacions concretes que ofereix (una puntuació i unes orientacions) és provocar la reflexió i debat conjunt entre les persones i equips de professionals que els responguin; reflexió i debat que poden conduir a la formulació de noves preguntes (possiblement de caràcter més específic), però que són a l’origen de tot procés de millora.
L’eina que us presentem no tracta cadascun dels temes de manera exhaustiva, ni ofereix respostes definitives o solucions “màgiques” sobre com procedir en el seu abordatge. Aquests qüestionaris, aquestes rúbriques són, més aviat, una invitació a la pràctica reflexiva i a una acció més efectiva i equitativa. Una invitació a conèixer, reflexionar i millorar per a l’equitat educativa.
Ets un centre educatiu o un ajuntament i vols autoavaluar el que feu i com ho podeu millorar? Aquí sota trobaràs totes les rúbriques d'autodiagnosi: