L’impacte de Lecxit pels seus testimonis: “Abans no m’agradava llegir i ara m’agrada molt”

Notícies

El programa Lecxit de la Fundació Bofill compta amb una xarxa de 300 espais a 150 municipis de Catalunya, on fins a més de 2.000 persones voluntàries fomenten el gust per la lectura acompanyant setmanalment un infant de 4t, 5è o 6è de primària.

A Catalunya, un 52,4% de l’alumnat té un nivell mitjà-baix o baix en escoles d’alta complexitat, mentre que en aquelles de baixa complexitat es redueix fins al 24,2%: La comprensió lectora entre l’alumnat més i menys vulnerable és equivalent a més d’un curs escolar de diferència.

Quin és el repte? Garantir que tot l'alumnat acabi la primària amb un nivell de competència lectora que asseguri el seu desenvolupament educatiu i social. Perquè entenem la lectura com un pilar per l’equitat educativa, i com una peça indispensable per despertar inquietuds, encoratjar al pensament crític i promoure la creativitat entre els més petits.

Volem Llegir per créixer, perquè sabem que a través de la lectura els infants no només és formen, sinó que poden esdevenir persones més compromeses i preparades per tots els reptes del seu futur.

A través de Lecxit, infants, voluntaris i comunitat educativa viuen la lectura amb una iniciativa que millora la competència lectora, però va més enllà. Els seus testimonis destaquen la creació de vincles, com pot fomentar la motivació a l’aula i quins són els canvis que han experimentat gràcies al programa.

“Abans no m'agradava tant llegir, però des que estic en Lecxit sí que m'agrada més”, explica la Naiara, una de les infants participants. Una evolució que també reflecteix l'Erica: “Ara que faig Lecxit m'agrada més llegir”.

Lecxit crea espais de relació i aprenentatge compartit: “El que més m'agrada de Lecxit és estar amb la meva voluntària”, explica l’Anna. Aquesta connexió és clau, com afegeix Glòria Olivé, voluntària del programa: “La relació que he agafat amb l'infant ha sigut una relació d'interès mutu, agradable i flexible, amb la qual hem compartit, hem après, hem dialogat utilitzant els llibres”.

Anna Armengol, també voluntària, subratlla l'impacte d'aquesta relació: “Amb l'infant jo crec que des del primer moment vam connectar molt. Mentre hem anat llegint ens hem anat coneixent l'un amb l'altre, i hem après molt perquè aprofitem la lectura dels llibres per comentar coses de nostres”.

“Els infants es mostren més fluids, amb més convicció lectora i més concentrats a l’hora de fer feina”

Des del punt de vista educatiu, Jénifer Fernández, Cap d’estudis de l’Escola Ramón y Cajal de Terrassa, ressalta la bona organització, la implicació dels voluntaris i les dinàmiques de treball que es generen: “El que valorem de Lecxit, primer de tot, és com està organitzat. Després, la implicació del voluntariat, un aspecte més altruista. I com a últim, les dinàmiques de treball”.

El programa també ha tingut un impacte positiu dins les aules, com explica Fran Torres, tutor de 4t de l’Escola Ramón y Cajal de Terrassa: “L'impacte al grup classe es nota amb els nens que estan fent Lecxit són més participatius i fan menys preguntes perquè tenen més convicció lectora”. A més, destaca que “a les hores de lectura, estan molt més concentrats a l'hora de fer la seva feina”.

Jénifer Fernández subratlla el valor de Lecxit: “A través d'aquest programa va millorant la competència lectora dels nostres infants, a part que fomenta el gust per la lectura, que realment és el més important”. Aquesta és una opinió compartida per les famílies, que segons Fran Torres, tutor de 4t de l’Escola Ramón y Cajal de Terrassa, estan molt satisfetes: “Noten que els seus fills tenen més motivació per a la lectura, estan més hores a casa llegint”.

En definitiva, Lecxit no només ajuda els infants a millorar les seves habilitats lectores, sinó que també els inspira a gaudir de la lectura, crea vincles sòlids entre infants i voluntaris i enriqueix l'experiència educativa de tota la comunitat. Com diu l'Erica, “M'agradaria que Lecxit durés més, perquè per mi és molt xulo i m’agrada molt”.

Si vols ser un espai Lecxit o vols fer-te voluntari/ària, consulta tota la informació a https://lecxit.cat.

📩 Subscriu-te al butlletí per estar al dia del debat educatiu!

* indicates required

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar