Els Premis Biblioteques Escolars criden a tots els centres educatius de Catalunya a visibilitzar les millors pràctiques i lluir biblioteca

Notícies

Estàs orgullosa de la teva biblioteca escolar? 

Tu també penses que les biblioteques escolars són el motor de canvi del centre educatiu? Vols compartir l'experiència amb altres centres de Catalunya?

Sabem que esteu desenvolupant pràctiques molt riques i interessants a la vostra biblioteca. Per això, us necessitem per fer bullir l’olla de les biblioteques escolars del país.

Llueix biblioteca i participa!

I per què uns premis sobre pràctiques dins les biblioteques escolars? Doncs perquè...

  • Volem reivindicar la importància de la BE com a epicentre de transformació social, cultural i educativa dels centres educatius.
  • Calen més oportunitats per fer xarxa entre docents i bibliotecàries escolars que siguin pioneres i referents.
  • Volem visibilitzar les experiències i pràctiques que desenvolupeu dins la BE que integren les tecnologies digitals amb sentit educatiu i per l'equitat.
  • Volem seguir aprenent sobre les infinites possibilitats de la BE com entorn creatiu, connectat a la comunitat i actualitzada als canvis de l'era de la informació.

Com són els premis?

Els premis s’estructuren al voltant de les oportunitats d'aprenentatge que una biblioteca escolar pot proporcionar al seu alumnat a partir de 5 categories:

  1. Premi QUALITAT: La BE com a paradís lector
  2. Premi EQUITAT: La BE com a motor d’igualtat social.
  3. Premi COMUNITAT: la BE com a vincle amb l’entorn
  4. Premi CREATIVITAT: la BE com a laboratori expressiu
  5. Premi ACTUALITAT: La BE com a espai connectat

Consulta aquesta guia si vols aprofundir o reflexionar sobre les oportunitats que esteu generant des de la vostra BE i que ens agradaria molt conèixer.

S’atorgaran 5 premis, un per categoria. El premi serà el mateix per a cada categoria i consisteix en:

  • Un val lector per valor de 500€ per invertir en llibres per actualitzar i ampliar la col·lecció de la vostra BE.
  • Dues places per centre per participar en la BiblioRuta formativa. La BiblioRuta inclou la visita comentada per algunes biblioteques escolars singulars de Catalunya*:
  • Alguna sorpresa més.

*La Fundació Bofill organitza les visites, però no assumeix els costos derivats dels desplaçaments i les dietes de la ruta formativa. 

Les iniciatives han de desenvolupar-se dins la biblioteca escolar del centre i s’han de presentar seguint l’estructura del formulari de presentació de candidatures. 

Els guanyadors de cada categoria rebran un reconeixement en un acte de lliurament organitzat per la Fundació Bofill que se celebrarà a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), de Barcelona, el 7 de maig de 2024. Convidem a tots els centres que es presentin a assistir a l’acte previst pel 7 de maig en horari de tarda.

Els requisits de les candidatures, així com el procediment de participació i els criteris de selecció i premis, queden regulats per les presents BASES i s’han de presentar seguint l’estructura del formulari de presentació de candidatures.

Consulta les bases dels premis

Per qualsevol dubte pots escriure a: premisbiblioteques@fundaciobofill.org

Fins quan t'hi pots presentar?

El termini de presentació de candidatures s'iniciarà el 13 de març de 2024 a les 10:00 hores i finalitzarà el 21 d’abril de 2024 a les 23:59 hores.

  • Obertura convocatòria a la pàgina web: 13 de març de 2024 a les 10:00 h
  • Tancament de la convocatòria: 21 d’abril de 2024 a les 23:59 h
  • Avaluació de les propostes rebudes: del 22 al 29 d’abril
  • Decisió del jurat: 29 d’abril
  • Comunicació als participants: 1 de maig
  • Acte d’entrega de premis: 7 de maig de 2024
    Llueix Biblioteca! Presenta-t’hi ara!

    Qui són membres del jurat?

    El jurat està format per professionals de reconegut prestigi en l'àmbit educatiu, representants de les institucions i entitats referents en Biblioteques Escolars a Catalunya.

    Presidenta del jurat:

    Carme Fenoll: Bibliotecària. Cap de l’àrea de Cultura i Comunitat de la UPC

    Membres del Jurat:

    • Lluís Agustí: Director Escola de Llibreria i professor de la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals (FIMA) de la UB i coordinador del postgrau en Prescripció lectora.
    • Cristina Aliagas: Professora Agregada Serra Húnter a la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, coordina el Màster internacional Erasmus Mundus on Children’s Literature, Media and Culture i també el Màster Oficial en Biblioteca Escolar i Promoció de la lectura.
    • Montse Ayats: Coordinadora del Pla nacional del llibre i la lectura de la Generalitat de Catalunya. És editora i mestra per la UVic-UCC, llicenciada en filologia catalana per la UAB i té una àmplia experiència en el món editorial així com un gran coneixement de la cadena de valor del llibre i de l’àmbit educatiu.
    • Mònica Badia:Coordinadora del Programa de biblioteques escolar del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya
    • Xavier Gonzalez: President del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC). Doctor en Informació i Comunicació (UB), Màster en Literatura anglesa i germànica (UB), Llicenciat en Història UB), Postgrau en Prescripció Lectora (UB) i Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (UB). Des de 1992 ha desenvolupat la professió bibliotecària a biblioteques públiques, especialitzades, universitàries, patrimonials i a la Biblioteca Nacional de Catalunya.
    • Dolors Madeo: Coordinadora del servei biblioteca i escola de l'Ajuntament de Girona. Forma part del Grup de Treball de biblioteques escolars del COBDC i de l’equip de mediació lectora de l’Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach.
    • Joan Portell: Llicenciat en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona, és Màster i Doctor en Didàctica de la Llengua i la Literatura per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment col·labora, com a professor associat, a la Universitat de Girona, a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat Oberta de Catalunya i a la Universitat Internacional de Catalunya. Forma part de l’equip de coordinadors/es de Municipi Lector del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (Ibbycat)
    • Amàlia Ramoneda: Llicenciada en Ciències de l’Educació, especialitzada en biblioteques escolars i literatura infantil i juvenil. Ha treballat com a mestra en diferents etapes educatives i fa més de trenta anys que fa de bibliotecària a l’Associació de Mestres Rosa Sensat. També forma part del professorat dins l'activitat pedagògica de Rosa Sensat, del Departament d’Educació i de la Universitat amb del grup de recerca de literatura Gretel.
    • Núria Reichardt: Membre i representant del grup Bibliomedia, que és l'àmbit de treball per a la Biblioteca dels centres educatius de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRP).
    • Azucena Vázquez: Directora de Transformació Digital a Escuela21. Coordinadora de SX3 Academy a la CCMA. Doctora en Educació i tecnologes. Docent

    Aquesta activitat està inclosa dins la Línia 3 - Premi a Biblioteques Escolars - de la subvenció Impuls Digital, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - Next Generation EU, impulsat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.


    premisbiblioteques@fundaciobofill.org

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

    Acceptar