Catalunya afronta actualment tot un seguit de reptes educatius de gran rellevància, com són l’abandonament educatiu prematur, la segregació escolar i les desigualtats educatives, com garantir l’aprenentatge per competències, com impulsar el desenvolupament professional del professorat o com consolidar un marc d’innovació educativa de qualitat i obert a tothom.
Cap d’aquests reptes és nou. Hi ha un ampli consens científic, polític i social que cal afrontar-los i resoldre’ls amb urgència. Però no han estat abordats de forma sistemàtica, decidida i amb prou recursos per la política educativa.
Jordi Riera, Catedràtic d’Educació de la URL (Blanquerna) i director de l’Anuari 2018 de la Fundació Jaume Bofill, presenta les 10 palanques incloses en l’Anuari per encarar aquests reptes, a tres nivells:
- Aula: avaluació formativa i per competències; tecnologies digitals i educació.
- Organització escolar: orientació acadèmica i professional; transicions educatives; l’escola com a motor de transformació; participació familiar a l’escola.
- Sistema educatiu: l’atenció als centres desafavorits; xarxes educatives; la formació del professorat novell; recerca educativa per a les escoles