Beques perquè ningú abandoni: experiències i propostes per garantir les oportunitats educatives

  • Data 14/02/2024

Cap a una veritable política d’ajuts i oportunitats a l’educació secundària

Per què necessita el nostre país una política de beques per a la continuïtat educativa? Com ha de ser aquesta política, a qui ha d’anar adreçada i quant podria costar? Quins són els passos a seguir per disposar a Catalunya d’un sistema propi i efectiu de beques a l’estudi? Quin rol han de tenir els diferents actors de la comunitat educativa?

El 2022, a Catalunya, el percentatge de joves que van abandonar prematurament els estudis (16,9%) es duplicava entre els joves amb menys recursos econòmics i educatius. L’informe PISA de 2022 també mostra com la desigualtat entre el rendiment en matemàtiques i lectura d’alumnes pobres i rics s’ha eixamplat a Catalunya en les últims tres anys.

Fa temps que la recerca nacional i internacional ha subratllat la importància de disposar d’un autèntic sistema de beques a l’estudi per combatre aquesta bretxa d’oportunitats entre famílies riques i pobres. En efecte, els països que inverteixen més en beques presenten unes taxes d’abandonament més baixes que la resta.

Però, a dia d’avui, la política de beques a l’estudi a Catalunya té un caràcter molt residual, tant pel pressupost que s’hi dedica, com pel nombre d’infants i joves al que arriba, molt inferior als que es troben en risc de pobresa. Les beques compensatòries per a estudis postobligatoris depenen del Ministerio de Educación y Formación Profesional i tenen un import molt per sota del cost d’oportunitat de continuar estudiant.

És urgent, doncs, construir un sistema de beques propi, a l’alçada de les necessitats educatives del nostre país, com un instrument clau per lluitar contra l’abandonament i les desigualtats educatives. Parlem de beques compensatòries, centrades en l’educació secundària, que redueixin els costos directes, indirectes i d’oportunitat de l’escolarització i permetin allargar les trajectòries educatives de tots els i les joves.

El 14 de febrer a la jornada Beques perquè ningú abandoni parlarem dels reptes i els passos que implica avançar cap a una política de beques de continuïtat educativa a Catalunya, principalment centrada en les etapes de l’educació secundària.

Per fer-ho, comptarem amb 3 taules rodones amb experts, líders de programes i responsables polítics:

  • Taula amb experiències reeixides de programes de beques desenvolupats en altres comunitats autònomes i països europeus. Com han avançat altres territoris en el disseny i implementació de programes de beques amb impacte? Quins resultats han aconseguit? Què en podem aprendre?
  • Taula amb municipis i entitats com agents clau d’una política de beques contra l’abandonament. Quin rol juguen i/o haurien de jugar en l’enfortiment d’una política d’ajuts que ofereixi majors oportunitats educatives al territori?
  • Taula amb responsables polítics i líders de programes d’ajuts i acompanyament a l’estudi. Quins compromisos i condicions són necessaris per avançar cap a un sistema propi i efectiu de beques a l’estudi a Catalunya?

En el decurs de l’acte es presentaran les conclusions de l’informe Beca + secundària, una proposta concreta de beca de continuïtat per a Catalunya elaborat per Miquel Àngel Alegre, Laura Morató, Neus Martí i Bernat Albaigés, on es detallen les tres apostes clau per a un model d’èxit: a) suficiència en els imports, b) orientació i acompanyament, c) procediment administratiu desburocratitzat, i parlarem de com es pot avançar en aquesta direcció.

Per saber-ne més:

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar