‘Crec en tu’. Com fem un centre acollidor i amb altes expectatives envers els alumnes?

  • Data 27/09/2022

Sabem que les expectatives que els docents es formen dels seus alumnes importen, i molt. Hi ha molta evidència que indica que aquestes expectatives sobre les capacitats o el potencial de l’alumne, i la manera com aquestes es traslladen en la relació entre el docent i els alumnes, marquen les trajectòries educatives: tenen un impacte en l’adquisició dels aprenentatges, en l’adhesió amb l’escola o amb un tipus d’àrees o matèries, en el tipus d’estudis que s’escullen en la post-obligatòria o en la mateixa continuïtat educativa.

Aquestes expectatives sovint es relacionen amb prejudicis i estereotips presents a la societat. Això vol dir que, malgrat l’exercici de la professió docent implica un coneixement i un acompanyament molt proper de cadascun dels alumnes, aquests estereotips poden acabar entrant en joc. Així, poden acabar traslladant-se a la relació amb l’alumnat i les seves famílies, en les propostes d’aprenentatge i també en la manera com els centres educatius organitzen les seves estratègies d’atenció a la diversitat, i fins i tot en la manera en la qual s’avaluen els aprenentatges dels alumnes.

Quines estratègies hi ha per treballar de manera efectiva les expectatives que es formen els docents sobre els alumnes, per posar-les a favor de l’aprenentatge, del benestar dels alumnes, de la continuïtat dels estudis, i en definitiva, d’unes trajectòries educatives d’èxit? Com es pot construir i sostenir una cultura veritablement acollidora als centres educatius, que atengui l’heterogeneïtat de l’alumnat i projecti unes autèntiques expectatives d’èxit respecte a tot l’alumnat?

A l’acte “‘Crec en tu’. Com fem un centre acollidor i amb altes expectatives envers els alumnes?” respondrem aquestes preguntes. Ho farem de la mà d’un conjunt de docents i d’investigadors que han aprofundit en aquesta qüestió. Tots plegats compartiran els seus aprenentatges i ens ajudaran a convertir el seu coneixement en palanques per a l’acció.

En el marc d’aquest acte, es discutiran els resultats i implicacions d’un informe elaborat per Marc Lafuente, que revisa l’efectivitat de centenars de programes que busquen una millora de les expectatives del professorat envers les possibilitats d’aprenentatge del seu alumnat, un ajustament de les expectatives esbiaixades, una millora en la comunicació amb l’alumnat i una adaptació de les estratègies d’ensenyament.

Treballes en un centre educatiu i vols afavorir una cultura i unes pràctiques veritablement inclusives? Tens responsabilitats en l’àmbit de la formació de futurs docents professionals en actiu i t’interessa l’abordatge de les expectatives del professorat i la gestió de la diversitat? Estàs vinculat al món educatiu i vols saber com generar un vincle amb els infants i joves que vagi a favor del seu èxit educatiu? Et preocupa l’exclusió escolar i vols saber com reduir-la?

Aquest espai és per a tu, no te’l perdis!

”‘Crec en tu’. Com fem un centre acollidor i amb altes expectatives envers els alumnes?” és un acte del projecte ‘Recerca i acció! Evidències que transformen l’educació', un punt de trobada entre la recerca i la pràctica educativa amb el que volem contribuir a transformar el coneixement sobre les estratègies i polítiques educatives en claus i palanques per a l’acció.

#RecercaiAcció

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar