Vídeo-resum de l’acte “Diversificació i inclusió a l’escola: com millorar l’atenció a les diversitats d’aprenentatge?”, celebrat a Barcelona el 27 de novembre de 2019.
Diversificació, adaptació, personalització..., són distintes les fórmules i plantejaments que es despleguen en els nostres centres educatius per treballar amb les múltiples diversitats que hi aporten els alumnes i oferir així qualitat i igualtat d’oportunitats a tots els col·lectius. En els darrers anys, aquestes aproximacions s’han empeltat de la noció d’escola inclusiva, que aposta per encabir totes les mesures i suports d’atenció educativa en un sistema integral que doni resposta a totes les diversitats i necessitats d’aprenentatge dels alumnes.
En aquest acte, es va parar especial atenció a un dels pals de paller dels mecanismes d’atenció a la diversitat, els denominats sistemes i programes de diversificació curricular. Parlem de suports específics addicionals i intensius per a alumnes amb necessitats específiques d’aprenentatge, uns suports que a casa nostra s’han aplicat principalment a l’ESO i, en menor mesura, als darrers cursos de primària.
Assumint que les fronteres entre la diversificació curricular i altres nocions més properes a la inclusivitat i la personalització són força difuses, ens preguntem: què ens diuen les evidències internacionals sobre els impactes de la diversificació curricular en els aprenentatges dels alumnes? Quines són les característiques dels plantejaments i intervencions més efectives? Quins alumnes es beneficien més de quins plantejaments? Com podem avançar a casa nostra cap a model de diversificació i inclusivitat més efectius i equitatius?
Aquesta és la qüestió central que es va tractar en un acte que va ser presentat per Marc Balaguer, director d’Ivàlua, i moderat per Ismael Palacín, Director de la Fundació Jaume Bofill, i que comptà amb la participació de:
• Gerard Ferrer-Esteban, recercador Marie Curie de la UAB i autor de l’informe “Mesures i suports d’atenció a les necessitats educatives i diversificació curricular: què funciona per millorar els aprenentatges i reduir l’abandonament?”
• Imma Adell, tècnica docent de l’Àrea d'Orientació i Educació Inclusiva del Consorci d’Educació de Barcelona
• Mercè Capell, coordinadora pedagògica de l’Institut Juan Manuel Zafra (Barcelona)
• Aina Tarabini, professora del Departament de Sociologia de la UAB.
• Maite Aymerich, directora general de Currículum i Personalització del Departament d'Educació
Aquest debat va ser organitzat per Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill en el marc del projecte "Què Funciona en Educació?", una aposta per aportar evidència científica al debat sobre la política i la pràctica educativa, connectant el rigor analític amb els reptes educatius plantejats al nostre país.
#EduEvidències