L’educació en digital. Què funciona i en quines condicions?
Ja abans de la pandèmia de la Covid-19, a Catalunya s’estaven fent molts esforços per incorporar les tecnologies digitals en les dinàmiques d’ensenyament-aprenentatge. No només amb l’objectiu d’assimilar l’escola al món que infants i joves es troben fora dels centres i possibilitar així que desenvolupin les seves competències digitals, sinó també amb la voluntat d’aprofitar tot el que pugui oferir l’ús de les tecnologies digitals amb finalitats educatives a l’hora de potenciar els aprenentatges de l’alumnat.
Després, l’escenari que ens vam trobar, d’un dia per l’altre, arran del confinament per prevenir els contagis del coronavirus, va evidenciar les possibilitats que l’ús de les tecnologies digitals podia oferir també en una escola que de cop i volta perdia el seu component presencial. Al mateix temps, però, es feien patents les mancances del conjunt del sistema que impedien poder aprofitar aquestes oportunitats (manca de connectivitat i dispositius, falta de competències de docents i alumnat...).
En qualsevol cas, el salt a l’esfera digital s’ha vist com a inqüestionable, i això ha fet que les bretxes digitals (en l’accés a la tecnologia i en les capacitats per fer-la servir) hagin multiplicat la seva importància en la generació de desigualtats entre els infants i joves. Per aquest motiu, des d’administracions, centres educatius i entitats socials es continua treballant en iniciatives que contribueixin a superar aquestes bretxes.
Ara bé, perquè tots aquests esforços prenguin sentit i serveixin efectivament al desenvolupament dels alumnes, val la pena saber amb certesa quins són els beneficis de l’ús de les tecnologies digitals amb finalitats educatives, per a quines funcions són efectives, en quin tipus d’esquemes s’haurien d’incorporar i de què s’han d’acompanyar perquè enforteixin els aprenentatges de tot l’alumnat. Tot plegat ens ha de poder ajudar a pensar en com avançar a casa nostra cap a models i aplicacions efectives d’aquestes tecnologies.
La finalitat del webinar és donar resposta a aquests interrogants. Per fer-ho, comptarem amb la Mireia Usart (Doctora en Educació i TIC, i investigadora a la Universitat Rovira i Virgili), que presentarà un informe que sintetitza les conclusions d’avaluacions internacionals sobre els impactes de l’ús de les tecnologies digitals en els resultats educatius dels alumnes (Què funciona en educació, 18). A continuació, Sergi Sànchez (Professor de l’Escola Can Sorts) contrastarà l’informe i presentarà les conclusions d’un seminari de debat sobre el tema. Finalment, hi haurà un debat per al qual comptarem també amb Mar Camacho (Directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital del Departament d'Educació).
El debat serà presentat per Marc Balaguer, Director d’Ivàlua, i moderat per Miquel Àngel Alegre, Cap de Projectes de la Fundació Bofill.
Aquest webinar forma part del cicle Què funciona en educació?, iniciativa d’Ivàlua i la Fundació Bofill. S’adreça a totes aquelles persones i institucions vinculades al món educatiu i/o interessades a conèixer els límits i les potencialitats de les diferents formes de tecnologies digitals aplicades a l’educació: administració educativa, equips directius i docents dels centres educatius, recercadors i recercadores, etc.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.