L’Àlex Cosials @AlexCosials, en el marc del projecte «Educació post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» (http://www.edupost2015.cat/), explica que el lema que van construir les professores Baró i Mañà continua essent un repte per a l’educació dels propers quinze anys. Aquest repte és saber triar les fonts d’informació que són rellevants per resoldre els problemes que se’ns plantegen.
Si podem ajudar els estudiants a millorar la seva alfabetització informacional, saber com buscar i expressar informació, així com respondre els dubtes que planteja la vida, podran tenir un futur molt més autònom. Ens hi poden ajudar els sis punts que van enunciar Eisenberg i Berkowitz: ajudar els estudiants a saber fer-se preguntes, ajudar-los a aprendre a fer estratègies per saber com buscar informació, com localitzar aquesta informació, com usar la informació, com donem un retoc d’aquesta informació i, com a últim punt, fer una autoavaluació del procés d’aprenentatge.
Per tot això, necessitem generalitzar els projectes transversals que permeten treballar aquestes etapes a tot el sistema educatiu; laboratoris potents als centres, les biblioteques; la implicació de les famílies; aprendre a comprendre el que llegim; per últim, hem d’ajudar els joves a explorar les seves curiositats. D’aquesta manera, l’educació dels propers quinze anys hauria de donar ciutadans més crítics i amos del seu destí i, per tant, més lliures.
«Educació Post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» és un projecte liderat pel Centre UNESCO de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill, orientat a fer una contribució al debat sobre la revisió dels objectius per a l’educació mundial post 2015 que està promovent UNESCO.
Per tal de poder contribuir a aquest debat mundial, el projecte «Educació Post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» convoca a la comunitat educativa de Catalunya a presentar les seves reflexions i propostes per als propers 15 anys a través de diferents mitjans i formats.