Antoni Tort
Antoni Tort Bardolet és Catedràtic a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
Veure’n més
Teresa Mauri, investigadora en Psicologia de l’Educació a la UB, i Antoni Tort, catedràtic a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, exposen per què i en quina direcció cal actualitzar la formació inicial del professorat.
#Anuari2020Bofill
Transcripció del vídeo
Per què cal canviar la formació inicial del professorat?
Doncs promoure canvis en la formació inicial del professorat per nosaltres és rellevant per donar resposta a la nova ecologia de l'aprenentatge. Però d'una manera més concreta, perquè realment els nous docents tenen que estar preparats per procurar als seus nous alumnes, o sigui als nous aprenents, a donar sentir procurar-los-hi els contextes per donar sentit realment i valor personal als aprenentatges que puguin fer.
En aquest sentit també, d'alguna forma, poder reconèixer les pròpies trajectòries d'aprenentatge que ells fan, en contextos molt variats fora i dins de l'escola, i entrar-les o posar-les en funcionament a l'aula i en el centre de forma que alhora aconsegueixin anar identificant els seus interessos, anar-los desenvolupant, però també anar creant la seva identitat d'aprenents que els prepari per al que podria ser en el futur aprendre en una societat molt més complexa i fora de les pautes que doni l'escola.
A veure, no aconseguir aquest repte què ens suposaria? Si no preparem bé els mestres, què ens suposaria? Jo crec que, per una banda, suposaria que els nens i nenes entressin cada vegada més en un cercle de desconfiança amb l'escola perquè no els hi està donant resposta a les seves necessitats de futur, l'estan veient com estranyada que ells vinguin amb un tipus d'expectatives. I sobretot jo crec que hi ha una altra dimensió que pensàvem, que penso, que és rellevant que és que no únicament afectaria els nens i nenes estiguin disposats a posar esforç, tinguin intenció de continuar a l'escola, sinó que també afecta la mateixa incidència que l'escola pot tenir per crear una societat més equitativa, més justa i en definitiva més col·laboradora, de forma que deixaria fora molts d'aquests nens que, cada vegada més, entendrien que aprendre està més fora que dintre del que l'escola es pot oferir.
Com proposeu que sigui la formació inicial del professorat?
Si, com ha assenyalat la Teresa Mauri en el nostre capítol que hem elaborat
conjuntament, es tracta que els aprenentatges tinguin sentit i valor per a les persones que aprenen, això val també per als que aprenen a ser mestres o a fer de mestres en el futur. I, per tant, hem de construir una formació inicial que situï aquests joves, aquestes joves, aprenents de mestres en contextos reals i autèntics vinculats als reptes que tenen les escoles i la comunitat respecte a l'educació dels nois i noies i que es puguin vincular a comunitats de pràctica. Mitjançant processos de reflexió seriosos, amb rigor i estudi, i per tant aquí necessitem que tots els actors, des de l'administració, passant per la Universitat, les facultats d'Educació, els centres educatius i, en la mesura que sigui necessari, la comunitat, puguin facilitar aquests contextos de pràctica. En el text que hem elaborat per l'anuari hi ha una sèrie de propostes molt concretes per tal que l'administració, per exemple, faciliti i cedeixi autonomia per tal que els projectes singulars de formació es puguin desenvolupar. Demanem a les universitats que s'impliquin com un actor important entenent que forma part d'una xarxa comunitària també, i entenem que les facultats d'Educació han de liderar un procés de coordinació horitzontal de tu a tu amb els centres educatius, i a partir d'aquí que els estudiants i les estudiants que volen fer de mestres en el futur, o professors o professores, puguin
efectivament trobar-se amb altres professionals construint processos d'aprenentatge, en base a situacions concretes en els contextos en què aquestes situacions es produeixen.
Aquests són una mica uns apunts respecte d'allò que podreu trobar en el capítol sobre formació del professorat.
Equip implicat