Debat d’Educació amb Judy Halbert i Linda Kaser (http://www.debats.cat/ca/debats/spiral-inquiry-eina-la-transformacio-educativa-0), codirectores de Networks of Inquiry and Innovation and the Aboriginal Enhancement Schools Network, a British Columbia (Canadà) i codirectores del Centre for Innovative Educational Leadership de la Universitat de Vancouver.
SÍNTESI D'IDEES
«The Spiral of Inquiry» és una proposta innovadora per a introduir canvis en l'aprenentatge que ha demostrat que millora els resultats acadèmics. El programa s'ha desenvolupat a escoles de la Colúmbia Britànica, al Canadà, i a altres països, amb bons resultats en tots els casos. Per exemple, a la Colúmbia Britànica s'ha aconseguit el major nombre de persones de més de 25 anys amb més de dos anys d'educació postsecundària; a més, els resultats encara han estat més bons entre els alumnes més desfavorits.
Hi ha un seguit de principis bàsics que determinen com es treballa seguint l'espiral d'indagació:
- No és una iniciativa sinó una forma de ser com a professional.
- Propòsit, coherència, treball en equip i perseverança són termes que han d'estar sempre presents.
- Hem d'estar disposats a trobar-nos amb moments d'incertesa.
- L'objectiu final és que els aprenents assoleixin el màxim de les seves possibilitats, sense discriminacions, i arribin a aconseguir les competències necessàries per a desenvolupar-se dignament com a adults.
- La curiositat és la eina més valuosa per a avançar, tant entre els aprenents com entre els professors.
- La implementació de la nova forma de treballar demana temps, perquè les coses perdurables triguen temps a donar resultats visibles.
Com es desenvolupa l'espiral d'indagació?
- Exploració. Els alumnes tenen un paper fonamental. Cal parlar amb ells per saber què volen aprendre i per a què creuen que els serveix allò que aprenen.
- Enfocament. Es determina sobre quines qüestions concretes cal actuar, triant allò que permetrà un impacte més gran.
- Pressentiment. Ens preguntem sobre possibles accions o soluciones seguint els nostres pressentiments, a partir del bagatge professional i del coneixement de la realitat. «Què passaria si féssim allò?»
- Nous aprenentatges. Assolim nous aprenentatges amb els punts anteriors que ens permeten avançar, sobretot a partir del treball en equip.
- Acció. Es decideix què es vol canviar, què es farà diferent per tal d'assolir el canvi, i es comença a actuar.
- Avaluem. Triem els indicadors que ens informen de si estem actuant bé.
Com s'aconsegueix estendre a tota una escola aquesta espiral d'indagació?
És bàsic que el lideratge el portin persones curioses per a crear xarxes d'innovació i indagació. A mesura que s'assoleixen millores, més persones s'animen a apuntar-s'hi fins que es generalitza la voluntat d'acció pel canvi.
Acte organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill amb la col·laboració del MACBA.