Liderar l’equitat educativa: Què poden fer els municipis per combatre la segregació escolar?

  • Data 08/02/2019

Vídeo-resum de l’acte "Liderar l’equitat educativa: Què poden fer els municipis per combatre la segregació escolar?", celebrat el 15 de gener de 2019 al Palau Macaya. 

Durant les últimes dues dècades s’han multiplicat els estudis que demostren que la segregació escolar és negativa per al país i per als municipis. Les dades demostren que els nivells de segregació escolar a Catalunya continuen sent molt altes, i que el sistema educatiu continua sense ser capaç d’abordar i redreçar aquesta important amenaça. 

Cada vegada son més els municipis que assumeixen un rol clau en la millora educativa. Diferents experiències i estudis demostren que aquest rol proactiu dels Ajuntaments és decisiu per a ajuntar esforços de diferents institucions i liderar una estratègia contra la segregació que sigui efectiva. No ser actiu en el combat contra la segregació té importants conseqüències negatives a nivell de cohesió social i de resultats educatius. 

La segregació escolar és una amenaça a la que cal donar resposta urgentment, i per això volem situar la problemàtica en els programes electorals municipals del proper any 2019. Per aquesta raó s’ha elaborat un document elaborat per Xavier Bonal i Joan Cuevas que sota el títol “Combatre la segregació escolar: de l’amenaça a l’oportunitat” repassa les causes de la segregació, les conseqüències de no abordar la problemàtica i detalla fins a 17 propostes concretes i efectives que es poden desenvolupar des dels municipis. Un document que es farà públic en les properes setmanes. 

Les escoles Magnet signifiquen un molt bon exemple de programes efectius en la lluita contra la segregació escolar. Un programa que es concentra en configurar partenariats entre centres educatius i institucions de referència i prestigi amb l'objectiu de generar una innovació pedagògica en el centre que l'empoderi i el faci atractiu. Malgrat això, l'avaluació del programa indica que les escoles Magnet, sense una política municipal contra la segregació, veuen reduïts els seus efectes. 

Què poden fer exactament els Ajuntaments per combatre la segregació? Què és el que ja s’està fent des del món municipal? Poden els centres educatius, per si sols, combatre la segregació escolar? Quines polítiques cal potenciar a nivell nacional per combatre més i millor la segregació? Quins reptes tenim a nivell de sistema educatiu en aquest àmbit?

L’acte va comptar amb la participació de Xavier Bonal, que va desgranar els detalls del document de propostes de política municipal, i Aina Tarabini, que va fer balanç del programa Magnet des de la perspectiva de la segregació escolar. 

Posteriorment es va celebrar un debat presentat i moderat per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, amb la participació de tres contra ponents:

  • Ignasi García Plata. Director general de Professorat i Personal de Centres Públics (Departament d’Ensenyament)
  • Conxita Gimeno. Directora de l’Escola Montessori de Rubí (Centre Magnet)
  • Lluis Carol. Cap de l’Àrea de Serveis Personals de l’Ajuntament de Barberà del Vallès

Accés al document de propostes.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar