Ets un docent, directiu, polític, familiar d'un estudiant, o membre d'una entitat del tercer sector i vols conèixer què passa més enllà dels murs de l'escola, un cop s'acaba el curs, en el foment de pràctiques educatives que promoguin l'equilibri sa entre tecnologia i benestar, t'esperem a l'Exploratori!
L'actual acceleració de la digitalització educativa ha intensificat la reflexió sobre com regular l'exposició a les pantalles dels infants, adolescents i joves. La preocupació per l'ús excessiu de dispositius i xarxes socials està en augment. Aquest fet pot provocar malentesos sobre les pantalles, associats a una disminució del rendiment acadèmic o a altres trastorns de l'aprenentatge. Això genera inseguretat, ansietat i poca confiança entre la comunitat docent, que està constantment a peu d’aula. Pensem que el debat no hauria de centrar-se només en la quantitat d'hores davant la pantalla, sinó també en promoure usos digitals saludables. En aquesta línia, és important donar veu a la comunitat educativa i exposar casos pioners que han trobat l'equilibri en l'ús de pantalles, la seva regulació o la parentalitat digital. És imprescindible anar més enllà de simplement quantificar el temps d'exposició, i explorar les condicions i circumstàncies d'aquesta exposició, així com les persones implicades. En aquest exploratori sobre #BenestarDigital, ens endinsarem en aquesta perspectiva més matisada per desenvolupar regulacions educatives que guiaran l'ús de la tecnologia a les aules de manera efectiva i equitativa, i també més enllà.
PROGRAMA DE L'ACTE
9:30 h-9:45 h - Obrim portes i cafè de benvinguda
9:45 h-9:50 h - Benvingudes!
9:55 h-10:55 h - Diàleg exploratori: "Com generem espais de benestar digital més enllà dels murs de l'escola?"
Amb:
- José Ramón Ubieto - Psicoanalista i professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
- Anna Ramis - Mestra i pedagoga, coautora i formadora del programa “Créixer en família” del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.
Moderat per:
- Coral Regí - Educadora i assessora en transformació educativa.
LA REPRODUCCIÓ EN LÍNIA FINALITZARÀ EN AQUEST MOMENT (els tallers no seran retransmesos)
11:00 h-11:55 h - Proposta de taller: WeKo, aprenent a consumir continguts a internet:
El programa Weko és un projecte construït entre l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, la Fundación Aprender a Mirar, i la Fundació Nous Cims. El seu objectiu és promoure i prevenir el bon ús de les tecnologies en el temps d’oci entre les comunitats educatives de primària.
Si encara en vols saber més, t'encoratgem a descobrir jocs desconnectats als quals podràs jugar amb infants i joves a la xerrada "A l'estiu juguem en Viu!", promoguda pel Servei d'Educació, de l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. Allí continuarem reflexionant sobre la gestió de l'ús de les pantalles i s'oferiran alternatives per promoure aprenentatges desconnectats en els espais del fora escola.
Mentrestant, per escalfar motors, t'animem a:
- Llegir Mòbils a l’escola: una perspectiva centrada en el benestar i la salvaguarda dels drets digitals de la infància l'opinió del grup de treball de Benestar Digital del laboratori d’Equitat Digital en relació amb el repte dels mòbils a l’escola.
- Consultar la Guia per a famílies cruels i malvades de som connexió, qui ens proposen estratègies basades en experiències reals que poden ajudar a educar en l'ús del mòbil.
- Recuperar el debat "Parlem de porno, violència i influencers" del programa Els Matins de TV3, on es parla sobre l'avantprojecte de llei presentat pel govern espanyol, que obliga els fabricants de dispositius a instal·lar un control parental per defecte.
- Testar el recurs interactiu Sé genial en internet, amb l'objectiu que els infants es puguin desenvolupar amb confiança i seguretat a la xarxa.
T’animem a difondre’ls, compartir les teves reflexions o simplement dir la teva a les xarxes amb l’etiqueta #EquitatDigital
I, si ets un docent que difon la confiança mediàtica a la teva aula o al teu centre, et volem conèixer!
#NextGenerationEU #ngeucat #EquitatDigital