Portugal ha aconseguit reduir l’abandonament escolar de manera contundent passant d'una taxa del 44,3% al 2001 fins al 5,9% actual, situant-se així en la mitjana europea.
- Quins factors i mesures ho han fet possible?
- Quin paper ha jugat l’ampliació de l’escolarització obligatòria fins als 18 anys?
- Quin ha estat l’impacte de les diverses accions implementades?
- Quin paper han tingut els municipis en la reducció de l’abandonament?
- Quines lliçons podem extreure des de Catalunya?
El proper 3 de maig a les 10:30, la Plataforma Zero Abandonament convida a la Dra. Sofia Santos, que entre el 2020 i el 2022 va ser assessora experta del Gabinet del Ministre d’Educació de Portugal en polítiques educatives, per a que ens doni les respostes d’aquestes preguntes i de moltes altres a través de streaming.
Vols saber-ne més?
Què és la Plataforma Zero Abandonament?
Catalunya ha reduït les xifres d’abandonament escolar prematur (16,9 %) en els darrers anys, però continuem sent un dels territoris europeus on més joves abandonen els estudis, tant amb relació a Espanya (13,3%) com a la mitjana europea (9,7%).
La Plataforma Zero Abandonament és un espai destinat a agents municipals i educatius per compartir propostes i aprenentatges sobre què funciona contra l’abandonament i on poder explorar i activar, de manera colectiva, noves estratègies per assolir un objectiu comú: reduir la xacra de l’abandonament escolar prematur a Catalunya.
Sobre quins reptes treballem?
- #ZERO INVISIBILITAT. Com podem organitzar una estratègia de detecció i seguiment de perfils en risc d’abandonament?
- #ZERO DESCOORDINACIÓ. Com impulsem i liderem un ecosistema local que cooperi i es comprometi amb la lluita contra l’AEP?
- #ZERO BARRERES ECONÒMIQUES. Com garantim un sistema d’ajuts i beques perquè cap alumne es vegi forçat a trencar els seus itineraris formatius per qüestions econòmiques?
- #ZERO DIFICULTATS D’APRENENTATGE. Com garantim que tot l’alumnat dels nostres municipis rebi el suport necessari per tenir una experiència d’èxit educatiu que els motivi a continuar estudiant?
- #ZERO DESORIENTACIÓ. Com garantim la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’orientació i acompanyament acadèmic-professional adaptat a les necessitats de tot l’alumnat?
- #ZERO IMPEDIMENTS AL RETORN. Com impulsem des dels municipis noves oportunitats socials i educatives per a joves que han sortit del sistema educatiu i necessiten metodologies innovadores i restauratives?
Des de la Plataforma, fem una crida oberta als municipis i a tota la comunitat educativa, incloent Ajuntaments, consells comarcals, entitats, fundacions… per lluitar contra l’abandonament escolar.