Recerques recents han posar en evidència que les pràctiques organitzatives i de funcionament dels centres d’educació secundària poden promoure l’abandonament dels alumnes amb més dificultats. De fet, pràctiques habituals com les agrupacions per nivells i les adaptacions curriculars, malgrat pensar-se per adaptar-se a la diversitat, generen sovint un efecte pervers.
Amb L’escola no és per a tu: el rol dels centres educatius en l’abandonament escolar Aina Tarabini ha desvetllat com la manera d’atendre i entendre la diversitat en els centres educatius deriven en dinàmiques d’exclusió educativa. Tarabini demostra que l’aplicació de les agrupacions per nivells poden acabar reforçant l’exclusió educativa. També assenyala que les adaptacions curriculars sovint rebaixen les expectatives i devaluen el continguts. L’estudi analitza els efectes d’aquestes pràctiques i proposa avançar cap a un marc d’educació comprensiva més efectiu en el combat contra el fracàs i l’abandonament escolar.
És necessari avançar cap a un model d’educació secundària obligatòria veritablement comprensiu on l’atenció a la diversitat no sigui una acció aïllada sobre l’alumnat amb més dificultat, sinó que hauria de ser el leitmotiv de l’acció quotidiana als centres educatius, orientada a garantir la consecució d’experiències educatives i aprenentatges satisfactoris per a tot l’alumnat.
Us convidem a debatre sobre com l’atenció a la diversitat genera exclusió i abandonament educatiu i quines mesures poden ajudar a una gestió de l’heterogeneïtat que afavoreixi l’èxit educatiu de tot l’alumnat. En concret, debatrem al voltant de les qüestions següents:
- Quin tipus de solucions aportem als centres i al professorat per gestionar la diversitat? Com eradicar unes practiques tan habituals i amb efectes nefastos sobre les expectatives dels docents i les oportunitats d’èxit de l’alumnat com són les agrupacions per nivell i les adaptacions curriculars?
- Quins canvis cal promoure a nivell d’organització de centre i models curriculars, pedagògics i d’avaluació per a garantir que tots els alumnes adquireixin les competències bàsiques durant l’educació obligatòria?
- Quines polítiques han de desplegar-se perquè els centres educatius puguin atendre de forma inclusiva l’heterogeneïtat de l’alumnat i garantir la continuïtat educativa amb condicions d’èxit?
- Com podem avançar cap a un nou model d’educació secundària obligatòria que posi en el centre de la seva acció la personalització dels aprenentatges de tot l’alumnat?
L’acte comptarà amb la participació d’Aina Tarabini. Professora del Departament de Sociologia de la UAB i membre dels grup de recerca GEPS (Globalització, Educació i Polítiques Socials). Autora de L’escola no és per a tu: el rol dels centres educatius en l’abandonament escolar.
El debat serà presentat i moderat per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill i hi intervindran dos contraponents:
- Rosa Artigal, Directora general d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat del Departament d'Ensenyament
- Ramon Grau, Director de l’Institut Quatre Cantons
L’accés a l’acte és lliure i gratuït, amb inscripció prèvia. El debat es podrà seguir en directe per streaming i també via Twitter amb el hashtag #EduAvui.
Us hi esperem!