Les vacances d’estiu són, per a molts infants i adolescents que participen en activitats motivadores i enriquidores, un moment d’oportunitats, gaudi, aprenentatge i descoberta. Però per aquells que no hi accedeixen, l’estiu es converteix en un temps de desvinculació i pèrdua d’aprenentatges. Aquesta realitat afecta especialment infants i joves de famílies vulnerables, incrementant la bretxa educativa i aprofundint les desigualtats.
Segons l’Enquesta de participació a activitats d’estiu 2022, elaborada per l’Aliança Educació 360, la participació en activitats d’estiu està fortament condicionada pel nivell socioeconòmic familiar. Mentre que un 72% de les famílies amb nivells socioeconòmics alts hi accedeixen, només un 41% de les famílies amb menys recursos poden fer-ho. Són 330.000 nens, nenes i adolescents que, si no fem res de nou, es quedaran sense activitats educatives el proper estiu. No ens podem permetre aquesta desigualtat educativa.
Les activitats d’estiu, com els casals, campus, colònies o campaments tenen un alt valor educatiu i impactes molt positius en les trajectòries personals i educatives d’infants i joves. Durant els mesos d’aturada escolar, esdevenen una oportunitat única per experimentar, compartir amb altres nois i noies i aprendre en un entorn estimulant, a l’aire lliure, en contacte amb la natura…
Tot i així, l’estiu segueix sent l’assignatura pendent en el debat educatiu. És urgent revertir aquesta situació amb una resposta clara per part de les administracions mitjançant polítiques públiques inclusives i universals que eliminin les barreres d’accés i participació a aquestes activitats rellevants en la vida comunitària. Només així es pot assegurar que tots els infants i joves, independentment de la seva situació social o econòmica, puguin gaudir d’experiències d’estiu enriquidores.
Municipis per un Estiu Enriquit
Per fer front a aquest repte, la Diputació de Barcelona i l’Aliança Educació 360 impulsen “Municipis per un Estiu Enriquit”, una iniciativa que ofereix a 12 territoris de Catalunya la possibilitat de pilotar polítiques locals innovadores en clau d’equitat per garantir els drets educatius durant l’estiu, superant les barreres d’accés i contribuint a ampliar les oportunitats d’aprenentatge, gaudir i convivència dels infants i joves.
El proper dilluns 20 de gener de 2025, donem el tret de sortida a “Municipis per un Estiu Enriquit” amb una jornada de presentació que serà un espai per compartir reptes, reflexionar sobre estratègies i consolidar el compromís col·lectiu de transformar l’estiu en un temps enriquidor per a tots els nens, nenes i adolescents.
Durant la sessió, es presentarà el projecte que desenvoluparem entre el 2025 i el 2026 i les bases per la convocatòria oberta als municipis catalans interessats a liderar i pilotar programes d’estiu enriquit.
Reserva la data i vine per trobar-nos en una jornada que marcarà el camí per transformar l’estiu del teu territori! T’esperem!
Inscriu-te a l’acte!
PROGRAMA
10:00h. Entrada i acreditacions
10:15h. Benvinguda i presentació institucional
- Sr. Joan Josep Galiano. President Delegat de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona.
- Sra. Maria Truñó, Directora de l’Aliança Educació 360
10:30h. Ponència: “El dret al lleure educatiu a l’estiu” a càrrec de la Sra. Aida C. Rodríguez. Adjunta per a la defensa d’infants i adolescents de la Síndica de Greuges de Catalunya.
10:50h. Diàleg “El potencial educatiu de l’estiu: per què enfortir les polítiques locals per garantir els drets educatius durant les vacances escolars?”
- Sra. Aida C. Rodríguez. Adjunta per a la defensa d'infants i adolescents de la Síndica de Greuges de Catalunya
- Sra. Txus Morata Directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i del Grup de recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL
- Sra. Maria Vilas, representant de la PINCat (Plataforma d'Infància de Catalunya) i de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Modera la taula: Sra. Sara Maroto, Diputació de Barcelona
11:50h. Espai de networking amb cafè
12:50h. Presentació del projecte i la convocatòria “Municipis per un estiu enriquit” a càrrec de la Sra. Lídia Garcia. Gerent de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona i la Sra. Núria Sala. Cap de projectes de l’Aliança Educació 360.
12:45h. Dinàmica: Reptes i oportunitats per avançar cap a un estiu enriquit de qualitat, connectat i equitatiu.
13:45h. Cloenda a càrrec de la Sra. Marcel·lina Bosch. Coordinadora de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona
Vols saber-ne més?
Material relacionat:
Vols contribuir a fer possible un Estiu Enriquit a tots els municipis de Catalunya?
L’Aliança Educació 360 posa a l’abast dels ajuntaments diversos suports experts i inspiradors per ajudar-los a fer efectiva una oferta d’estiu equitativa i de qualitat: