Com liderem una transformació digital més justa des dels municipis? Aquesta jornada és una crida a l’acció per repensar, des dels governs locals, polítiques sociodigitals que generin cohesió social i igualtat d’oportunitats. S’adreça a responsables polítics i tècnics municipals d’educació, digitalització, cultura, joventut, economia, entre d’altres.
Amb aquesta voluntat, ens trobem per abordar un repte urgent i compartit: garantir que tots els infants i adolescents tinguin un accés efectiu, segur i enriquidor a les tecnologies digitals, amb experiències que promoguin l’aprenentatge, la creativitat i el benestar digital, independentment del context socioeconòmic, el gènere, l’edat o el codi postal.
Des de garantir l’accés a dispositius i connexió fins a promoure usos educatius i creatius de la tecnologia, molts ajuntaments ja esteu impulsant polítiques valentes que entenen la cultura digital com un dret de ciutadania i una eina clau per a la igualtat d’oportunitats al segle XXI.
A la jornada abordarem preguntes clau: Quines polítiques locals estan generant impacte per reduir les bretxes digitals als barris? Com garantim que l’oferta d’activitats digitals sigui accessible per a tothom? Quines aliances ens permeten garantir una alfabetització digital de qualitat? Quins models efectius i projectes estan demostrant èxit en la transformació digital en l'àmbit local?
Les administracions locals jugueu un paper fonamental en aquest repte. Heu estat protagonistes en la superació de les bretxes d’accés a les tecnologies i sou els agents més pròxims a la ciutadania. Coneixeu les seves necessitats i teniu la capacitat per impulsar respostes àgils, adaptatives i innovadores.
Plegats, explorarem estratègies i experiències inspiradores per donar resposta a aquest repte. Una jornada per conèixer, inspirar-se i construir conjuntament estratègies locals transformadores que situïn l’equitat digital al centre de les polítiques públiques municipals.
Què t'emportaràs d'aquesta jornada?
- Referents per inspirar-nos.
- Experiències dels territoris pioners.
- Espais de connexió i aprenentatge mutu.
- Eines per passar a l'acció.
PROGRAMA:
11.00-11.30 - Cafè de benvinguda.
11.30-11.40 - Obertura de l'acte. Agnès Pàmies, coordinadora executiva de la Fundació Bofill.
11.40-12.30 - Diàleg Obert. Equitat digital: repte glocal. Participen Marta Martorell, Eladi Torres i Maria Truñó. Modera Ismael Peña-López.
12.30-12.45 - Presentació de la Brúixola de l'equitat digital. Eric Roig, investigador d'Equitat Digital.
12.45-13.20 - Presentació de 3 casos municipals de referència per l'equitat digital. Lluís Just, cap de l’Àrea d’Innovació i Serveis Comuns, del Consorci Localret.
13.20-13.30 - Tancament institucional. Andreu Francisco, director general del Consorci Localret.
Cal impulsar amb urgència noves polítiques sociodigitals que posin les persones al centre, facin créixer comunitat i obrin espais de pensament crític i creatiu.