Cap infant sol davant una pantalla: acompanya en habilitats digitals crítiques i constructives a Code Club
15/10/2024
Formar part de Code Club és molt més que impartir o participar en espais de programació; es tracta d'acompanyar els infants en un viatge d’aprenentatge, on prenen un paper actiu i principal. Dinamitzadores i voluntàries se situen al seu costat, fent-los de guia i oferint-los suport i motivació perquè siguin els protagonistes de la seva pròpia experiència.
El programa Code Club ja ha aterrat a 100 escoles de Catalunya per no deixar cap infant sol davant una pantalla. Volem que l’aprenentatge en habilitats digitals creatives, crítiques i segures arribi a tots els infants, amb accions que els empoderin en usos tecnològics des d’una perspectiva humana i diversa.
Però, què implica formar-ne part? El programa busca voluntaris/àries, i Marta Salvador i Claudia Iannicelli, dues dinamitzadores amb experiència, han compartit amb nosaltres la seva visió sobre la seva tasca i la de les futures voluntàries.
“Ser dinamitzador/a significa convertir-se en una figura de referència i suport, però sempre respectant l’autonomia dels infants”
No tot és programar: fomentant un aprenentatge actiu i autònom
“El paper protagonista el tenen els infants”, afirma la Marta Salvador mentre explica que el seu rol és proporcionar les eines necessàries perquè puguin explorar, crear i resoldre reptes. Aquest enfocament fomenta un aprenentatge actiu i autònom, on els infants no només aprenen a programar, sinó que també desenvolupen habilitats crucials com el raonament lògic i la resolució de problemes.
Claudia subratlla la importància d’aquesta idea d’acompanyar sense imposar. Per a ella, dinamitzar Code Club “vol dir sobretot fer de guia i no de mestra”, una diferència essencial, ja que es tracta de permetre que els infants siguin lliures per desenvolupar els seus propis projectes, aprenent del procés i dels errors.
Un dels valors fonamentals que s’impulsa a Code Club és que l’error no és un fracàs, sinó una oportunitat per millorar. “Quan t’equivoques no passa res, ho fem una altra vegada”, explica Claudia.
“Cada vegada la seva capacitat de raonament és més ràpida, i el que al principi els semblava complicat o incomprensible esdevé clar i manejable”
Per a Marta, el més important de la seva experiència ha estat veure l’evolució dels infants al llarg del temps. Al principi, molts no tenien coneixement de programació o d’eines com Scratch, però a mesura que van participant en els projectes, comencen a adquirir confiança en si mateixos. “Cada vegada la seva capacitat de raonament és més ràpida, i el que al principi els semblava complicat o incomprensible esdevé clar i manejable”, explica. Una progressió que no només implica aprendre a utilitzar blocs de codi, sinó a pensar críticament sobre com organitzar-los per assolir un objectiu concret.
A més, el fet que el Code Club funcioni en un format col·laboratiu i no com una classe tradicional permet als infants aprendre els uns dels altres. Claudia remarca que sempre hi ha més d’un expert o experta al grup: “Sempre hi ha un mestre o una mestra que pot explicar als altres com ha resolt un problema”. Aquest ambient fomenta una cultura de col·laboració i treball en equip que va més enllà del món digital, cultivant habilitats socials i comunicatives que seran essencials en qualsevol àmbit de la seva vida.
“T’adones que també aprens tu durant el procés”
A Code Club no hi ha un camí únic o una única solució per als projectes, fent que el paper de les dinamitzadores també impliqui investigar, pensar i experimentar juntament amb els infants. Això transforma l’experiència en un procés d’aprenentatge compartit on ambdues parts, dinamitzadores i participants, creixen plegats.
“No només ensenyem programació, sinó que som els companys de viatge en un camí cap al pensament lògic, l’autonomia i la col·laboració”
La Marta posa èmfasi en aquest aspecte essencial que els infants s’emporten de Code Club: el treball en comunitat. En un món cada cop més interconnectat, la capacitat de treballar en equip i de col·laborar amb altres és més important que mai. A través de les activitats al club, els infants aprenen a col·laborar, a compartir idees i solucions, i a ajudar-se mútuament a superar reptes. Una habilitat fonamental no només per a la programació, sinó per a qualsevol activitat en el futur.
Tant la Marta com la Claudia estan d’acord que Code Club és una experiència recomanable: “La tecnologia avui dia està a tot arreu, i recomanaria moltíssim a qualsevol persona que li interessi, que hi participi”. El fet que els infants tinguin l’oportunitat de comprendre com funcionen els sistemes tecnològics que utilitzen diàriament, i que puguin formar part activament en la seva creació, els ajuda a ser més crítics i a entendre el rerefons de la tecnologia que els envolta.
A Code Club es creen entorns d’aprenentatge orgànics, flexibles i motivadors. No només s’ensenya pensament computacional creatiu, sinó que es tracta d’un camí cap al pensament lògic, l’autonomia i la col·laboració.
- Vols ser voluntari/ària? Troba el teu club més proper i omple el formulari.