71w-portadared.jpg

Per una educació de qualitat per a tothom

El programa Escola Nova 21 (2016-2019) va néixer amb la vocació de demostrar que és possible impulsar la transformació del conjunt del sistema educatiu. (No només d’uns pocs centres).

  • Pàgines 314
  • Data 05/10/2020
  • ISBN 978-84-121371-2-5

El programa Escola Nova 21 (2016-2019) va néixer amb la vocació de demostrar que és possible impulsar la transformació del conjunt del sistema educatiu. (No només d’uns pocs centres).

Per demostrar que transformar l’educació és possible en tot tipus de centre educatiu, Escola Nova 21 va optar per una doble estratègia. Per una banda, un programa de transformació intensiva de 29 centres educatius (l’anomenada Mostra representativa). D’altra banda, es van impulsar les Xarxes d’Escola Nova 21, unes xarxes col·laboratives de 494 centres.

L’avaluació apunta a que el conjunt d’eines impulsades pel programa han contribuït a implementar canvis en els 29 centres de la mostra. Uns canvis que han estat en dimensions diverses i que en molts casos s’han generalitzat a nivell de tot el centre. En aquest sentit, l’informe assenyala que la transformació educativa es pot estendre al conjunt del sistema educatiu si s’acompanya de les polítiques necessàries.

Si vols saber-ne les principals conclusions, llegeix l'article 8 conclusions clau de l’avaluació d’Escola Nova 21.

L’informe analitza detalladament la coherència, l’eficàcia i l’eficiència del programa, donant resposta a les qüestions següents: En quina mesura s’han produït canvis en els centres educatius participants? En quina mesura aquests canvis s’han traslladat a la pràctica? Quins han estat els instruments proveïts pel programa més determinants per als centres per acompanyar-los al canvi? Què caldria tenir en compte per impulsar la transformació educativa a nivell de tot el sistema educatiu?

Punts clau de l’avaluació d’Escola Nova 21:

  1. El 40% del temps lectiu dels 29 centres educatius de la mostra ha canviat, incorporant pràctiques d’aprenentatge actualitzades.
  2. Els canvis no han estat només pilotatges reduïts, sinó que s’han generalitzat a nivell de centre i han estat en diferents esferes (també a nivell organitzatiu)
  3. Els canvis s’han produït de manera similar en tot tipus de centres, per tant, la transformació educativa es pot democratitzar.
  4. Les eines, l’acompanyament i els recursos de la mostra d’EN21 han estat ben valorats i útils per a generar canvi a nivell global.
  5. Les xarxes són una molt bona eina per millorar la col·laboració i la innovació docent, tot i que no podem esperar que generin canvis en profunditat a tots els centres.
  6. Calen criteris compartits de què és educació de qualitat avui a nivell de centre. Sense aquests criteris compartits, la transformació és més difícil de generalitzar.
  7. El canvi educatiu no s’estendrà sense un pla concret amb eines, formació i acompanyament.
  8. Per fer el canvi sostenible, cal que el sistema educatiu faci una sèrie de reformes estructurals, com poden ser un replantejament de la formació docent per fer-la més competencial i innovadora o una nova formació i accés inicial docent més competencial i amb període de residència.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar