Presentació: La protecció dels centres educatius segregats a Catalunya – 2021
- Pàgines 11
- Data 17/11/2021
Tot i la signatura del Pacte contra la segregació escolar i l’aprovació d'un marc normatiu que explicita que s’ha de fer una distribució equilibrada de l’alumnat, les Comissions de Garanties continuen assignant l’alumnat de matrícula viva als centres segregats. I, encara que alguns municipis fa anys que detecten alumnat vulnerable per distribuir-lo equilibradament, la majoria dels territoris no en fan una detecció àmplia, que és el primer pas per poder revertir la segregació escolar.
En els últims 5 anys, tot i la bona feina feta per molts ajuntaments, Catalunya ha experimentat un preocupant augment del nombre de centres segregats degut principalment a la inacció per part de les administracions. I cada curs que passa milers d’infants veuen reduïdes les seves oportunitats educatives.
Per això, no podem desaprofitar l’oportunitat de desplegar amb ambició i rapidesa el Decret d’admissió, que ha generat consens social i polític i que trasllada els compromisos signats en el Pacte contra la Segregació Escolar per gairebé tots els municipis de més de 10.000 habitants. Perdre un any en el desplegament de les mesures recollides en el Decret per revertir la segregació escolar significarà donar continuïtat a la situació actual i un greuge pels centres segregats i pel conjunt de l’alumnat.
La infradetecció de necessitats socioeconòmiques deixa 117.884 infants i joves sense els beneficis d’aquesta identificació. Cal que el Departament d’Educació estableixi clarament els circuits i criteris de detecció i doni suport intensiu als municipis dels Serveis Territorials de Terres de l’Ebre, Baix Llobregat i Tarragona, amb nivells molt baixos de detecció.
El dossier La protecció dels centres educatius segregats a Catalunya – 2021, elaborat per la Fundació Bofill, analitza les darreres dades disponibles sobre segregació escolar i assignacions de matrícula viva a Catalunya dels municipis de més de 10.000 habitants de Catalunya, un total de 123 localitats. Ho fa a partir de dades del Departament d’Educació i altres estudis recents. Aquesta anàlisi permet posar sobre la taula la magnitud dels desequilibris de distribució dels alumnes vulnerables i la seva evolució des del curs 2014/2015 fins al 2019/2020.
Si vols saber-ne més:
- Descarrega el dossier La protecció dels centres educatius segregats a Catalunya – 2021
- Recupera el vídeo de la roda de premsa
- Llegeix l'article de María Segurola De les paraules als fets: un curs decisiu per la segregació escolar
- Consulta el monogràfic Segregació escolar: quin és el problema i quines polítiques municipals funcionen?
Publicacions i vídeos
Contingut relacionat