Cap alumne sense orientació: com acompanyar en temps de coronavirus?

  • Data 25/05/2020

El tancament d’escoles i el seguiment telemàtic d’aquest darrer trimestre de curs ha posat en risc el vincle educatiu entre alumnes i escoles. Amb l’objectiu de minimitzar aquest risc, centres educatius i equips docents han hagut d’adaptar amb urgència les seves estratègies docents i d’avaluació. El mateix cal fer amb la funció d’orientació i acompanyament que té encomanada l’escola. 

Ja en circumstàncies “normals”, una bona part dels alumnes es perden en el seu itinerari educatiu i acaben abandonant els estudis, ja sigui per desafecció escolar o fruit d’eleccions mal fonamentades d’itineraris postobligatoris. L’any 2019, la taxa d’abandonament educatiu va tornar a pujar a Catalunya després de 10 anys de descens continuat, situant-se en el 19% dels joves entre 18 i 24 anys, una de les més altes d’Europa (mitjana europea = 10,3%). I les dades mostren que els alumnes més vulnerables –procedents de famílies amb menys estudis o d’origen estranger– tenen el doble de probabilitat d’abandonar els estudis que l’alumnat no desafavorit.

En un context de no presencialitat com l’actual (i com el que probablement tindrem en alternança el curs vinent), la funció orientadora que puguin desenvolupar els centres educatius, en col·laboració amb entitats i agents locals, està cridada a ser més necessària i determinant que mai. Altrament, pot incrementar-se el nivell de desorientació d’aquells alumnes enfrontats a prendre decisions importants en el seu itinerari formatiu.

Però, com podem desenvolupar amb èxit accions d’orientació en la situació actual d’absència de classes i pèrdua del vincle personal? Com les podem fer efectives per a l’alumnat més desafavorit, amb més risc de quedar desconnectat del centres i les seves figures d’orientació? Com garantim el seu impacte  en els moments de transició entre etapes educatives o en el trànsit de l’educació al món professional? I més enllà de la situació actual, quines lliçons podem extreure de cara a preveure models d’orientació “híbrids” per al futur? Què poden fer l’administració educativa i els centres educatius per avançar en la direcció correcta? 

L’objectiu del webinar que aquí anunciem és abordar aquests interrogants. Ho farem de la mà de:

  • Aina Tarabini, professora del Departament de Sociologia de la UAB i membre dels grups de recerca GEPS i GIPE.
  • Rosa Artigal, Directora d’Acció Educativa del Consorci d’Educació de Barcelona.

El debat serà conduït per Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Jaume Bofill, coordinador de l’informe Obrim l’educació. Mesures de xoc i reformes prioritàries davant la crisi del Covid-19.

El debat serà molt més ric si podem comptar amb la vostra experiència i comentar-la amb les ponents. Com heu previst fer-ho a la vostra escola o institut? De quina manera heu pensat orientar i acompanyar el vostre alumnat, sobretot aquells més vulnerables i aquells que canvien d’etapa? Podeu fer les vostres aportacions abans de l’acte, des d’ara mateix, en aquest enllaç a Padlet.

Aquest webinar forma part del projecte Obrim l’educació: per un país de noves oportunitats de la Fundació Jaume Bofill.

L’accés al webinar és lliure i gratuït, només cal inscriure-s’hi. El debat també es podrà seguir en streaming des de fbofill.cat i via Twitter a través del hashtag #obrimeducacio.  

No pots seguir-lo en directe? Cap problema! Podràs recuperar-lo aquí

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar