Vídeo-resum del webinar “L’educació en digital. Què funciona i en quines condicions?, emès el 22 de setembre de 2020.
Ja abans de la pandèmia de la Covid-19, a Catalunya s’estaven fent molts esforços per incorporar les tecnologies digitals en les dinàmiques d’ensenyament-aprenentatge. Després, l’escenari que ens vam trobar, d’un dia per l’altre, arran del confinament per prevenir els contagis del coronavirus, va evidenciar les possibilitats que l’ús de les tecnologies digitals podia oferir també en una escola que de cop i volta perdia el seu component presencial. Al mateix temps, però, es feien patents les mancances del conjunt del sistema que impedien poder aprofitar aquestes oportunitats (manca de connectivitat i dispositius, falta de competències de docents i alumnat...).
En qualsevol cas, el salt a l’esfera digital s’ha vist com a inqüestionable, i això ha fet que les bretxes digitals (en l’accés a la tecnologia i en les capacitats per fer-la servir) hagin multiplicat la seva importància en la generació de desigualtats entre els infants i joves. Per aquest motiu, des d’administracions, centres educatius i entitats socials es continua treballant en iniciatives que contribueixin a superar aquestes bretxes.
Ara bé, perquè tots aquests esforços prenguin sentit i serveixin efectivament al desenvolupament dels alumnes, es interessa saber:
- Quins són els beneficis de l’ús de les tecnologies digitals amb finalitats educatives? Per a quines funcions són efectives i en quin tipus d’esquemes s’haurien d’incorporar?
- De què s’han d’acompanyar perquè enforteixin els aprenentatges de tot l’alumnat?
Aquestes són les preguntes que es va provar de respondre en aquest webinar, amb la finalitat d’avançar cap a models i aplicacions efectives d’aquestes tecnologies a casa nostra. El webinar va ser presentat per Marc Balaguer, director d’Ivàlua (Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques) i moderat per Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill, i va comptar amb la participació de:
- Mireia Usart, recercadora de la Universitat Rovira i Virgili i autora de l’informe “Què sabem sobre l’efectivitat de les tecnologies digitals en l’educació”?
- Sergi Sànchez, mestre de l’Escola Can Sorts i mentor digital del Servei Educatiu Vallès Occidental VIII.
- Mar Camacho, Directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital del Departament d'Educació.
Consulta el material relacionat:
Aquest debat va ser organitzat per Ivàlua i la Fundació Bofill en el marc del projecte "Què funciona en educació?", una aposta per aportar evidència científica al debat sobre la política i la pràctica educativa, connectant el rigor analític amb els reptes educatius plantejats al nostre país. #EduEvidències