Miquel Martínez , autor del capítol "La dedicació dels estudiants i l’eficiència del sistema universitari" de "Reptes de l'educació a Catalunya. Anuari 2015" ens interpel·la sobre la relació entre dedicació i rendiment de l’estudiant universitari i recursos que la universitat posa a l’abast d’aquest. Ens enfronta a la pregunta de si hi ha o no, en l’educació superior, un bon aprofitament dels recursos públics.
Per donar resposta a aquesta pregunta Martínez proposa conèixer millor com és l’estudiant universitari per tal de poder prendre bones decisions i dissenyar polítiques concretes de canvi en l’educació superior. És a dir:
- Coneixem realment la dedicació de l’estudiant universitari?
- Tenim un únic model d’estudiant o tenim una tipologia diversa d’estudiants amb necessitats diferents?
- L’estudiant només estudia o estudia i treballa?
- El model d’universitat s’adapta i dóna recursos pels diferents perfils d’estudiants?
Actualment la universitat està pensada per a l’estudiant que només estudia i treballa ocasionalment i les dades ens diuen que aquesta no és la nostra realitat, un % molt elevat d’estudiants treballa. L’autor ens parla doncs de diferents tipologies d’estudiants amb diferents necessitats de recursos.
Com ho resolem doncs?
L’autor parla d’aconseguir un sistema més equitatiu mitjançant polítiques de beca-salari. Això implicaria per part de l’estudiant dedicar el temps màxim possible a l’estudi i el compromís a un rendiment alt i la universitat s’hauria de comprometre a un sistema de finançament que permetés un aprofitament màxim de recursos perquè aquesta dedicació pogués ser real i això, a efectes pràctics, vol dir diversificar els models d’universitat per adaptar-se als diferents perfils d’alumnat.