La lectura, font de plaer i motor d'equitat

Notícies

L’equitat educativa continua sent un dels grans reptes del nostre sistema educatiu. L’accés a una educació de qualitat no depèn només del que passa dins del centre educatiu, sinó també d’un element clau que transcendeix aquestes fronteres i acompanya tot el procés d’aprenentatge: la lectura. La capacitat de comprendre, interpretar i gaudir dels textos escrits és la base sobre la qual es construeixen no només els coneixements, sinó també les oportunitats de futur de cada nen i nena. Tot i això, a Espanya, 1 de cada 4 alumnes de quart de primària presenta un nivell baix o molt baix de comprensió lectora (PIRLS 2021), cosa que augmenta significativament el risc de fracàs escolar i d’abandonament educatiu.

Per aquest motiu, des del programa Lecxit fa anys que treballem per aconseguir que la lectura sigui accessible per a tothom, posant especial èmfasi en aquells infants que, pel seu context proper, no tenen la possibilitat de desenvolupar un hàbit lector.

"Gràcies al programa i als més de 350 centres educatius, biblioteques, entitats socials i ajuntaments que l’implementen, 2.300 infants d’arreu de l’Estat espanyol es troben cada setmana amb el seu voluntari per compartir una hora de lectura en veu alta"

15 experiències inspiradores que uneixen lectura i equitat

La publicació 'Acompanyar la lectura: 15 experiències sobre lectura i equitat' recull quinze experiències inspiradores que mostren com diferents iniciatives han aconseguit enfortir la relació entre lectura i equitat educativa. La diversitat de contextos, enfocaments i estratègies té un denominador comú: la voluntat de reduir la bretxa educativa a través de projectes centrats en la promoció de la lectura. Des de programes institucionals fins a projectes comunitaris, cada una d’aquestes iniciatives demostra que la lectura és una eina poderosa de transformació social. Per tal d’estructurar aquestes experiències, hem dividit la publicació en dos grans blocs.

El primer bloc, amb els 11 primers articles, recull iniciatives que treballen directament amb col·lectius en situació de vulnerabilitat o en contextos amb barreres estructurals, assegurant que la lectura sigui a l’abast de tothom. El segon bloc, amb 4 articles més, està dedicat a adaptacions del programa Lecxit, un model que ha demostrat el seu impacte en la millora de la comprensió lectora i que s’ha implementat amb èxit en diverses regions de l’Estat, adaptant-se a les necessitats de cada comunitat. Els projectes del primer bloc posen en valor l’enfocament inclusiu i comunitari per fomentar la lectura. En alguns territoris s’han impulsat biblioteques comunitàries o programes en zones rurals, com el cas de “Néixer llegint” a Coaña. Altres han apostat per la intergeneracionalitat com a motor d’aprenentatge, unint joves en risc d’exclusió amb persones grans mitjançant clubs de lectura.

"Les experiències recollides reforcen una idea essencial: tots els infants han de tenir accés a la lectura en igualtat de condicions"

També hi ha iniciatives que han convertit la lectura en un acte col·lectiu amb impacte social, com els Premis Mandarache a Cartagena o “Girem Full!” a l’Hospital Clínic de Barcelona. Al segon bloc es mostra com el programa de mentoria lectora Lecxit s’ha adaptat a diferents territoris:

  • A Pamplona, l’Ajuntament n’ha assumit la gestió, enfortint el vincle generacional entre voluntaris i infants.
  • A Galícia, la Fundació Meniños ha integrat Lecxit en una xarxa de suport a la infància en risc.
  • A Andalusia i Melilla, la Fundació José Manuel Lara ha creat “LEER+”, una versió que combina l’acompanyament individual amb clubs de lectura i lectura entre iguals.
  • A Figueres, s’ha impulsat una adaptació juvenil amb el programa “Llegim”, pensat per donar continuïtat a la promoció lectora més enllà de Primària.
"La lectura no és un privilegi, sinó un dret fonamental"

Cap a una societat que garanteixi el dret a llegir

Les experiències recollides en aquesta publicació reforcen una idea essencial: tots els infants han de tenir accés a la lectura en igualtat de condicions. Garantir-ho no és només un repte educatiu, sinó una responsabilitat col·lectiva que ens interpel·la com a societat i que requereix el compromís de tothom: famílies, escoles, biblioteques, administracions públiques i entitats del tercer sector. La lectura no és un privilegi, sinó un dret fonamental.

Des de Lecxit, creiem fermament en la necessitat de scontinuarimpulsant iniciatives que posin la lectura al centre de la lluita contra la desigualtat educativa. Aquest document no només vol donar visibilitat a les bones pràctiques que ja estan en marxa, sinó també obrir camí cap a un futur en què la lectura sigui reconeguda com un pilar fonamental per a l’equitat. Convertir la lectura en una prioritat és convertir l’educació en un motor real de transformació social. Treballem plegats perquè cap infant es quedi enrere per manca d’oportunitats. Continuem construint un futur en què llegir sigui sinònim de créixer i avançar cap a una societat més justa i igualitària.

📩 Subscriu-te al butlletí per estar al dia del debat educatiu!

* indicates required

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar