Més de 100 comunitats que no abandonen: El mapa de l'acció comunitària contra l'abandonament escolar
13/05/2025

Cada any, milers de joves deixen els estudis abans d’hora. Però arreu de Catalunya, desenes de municipis estan donant una resposta diferent: col·laboració entre serveis, mirada comunitària i accions conjuntes per garantir la continuïtat educativa. Amb l’objectiu de visibilitzar aquesta feina i inspirar-ne de nova, la Plataforma Zero Abandonament ha publicat 'Comunitats que no abandonen. Acció social i comunitària contra l’abandonament escolar prematur: 15 pràctiques per a la Inspir(ac)ció'.
Un informe de Natalia Gomà que reconeix el paper clau dels municipis en l’abordatge de l’abandonament escolar prematur (AEP), i mostra com la connexió entre agents —educació, serveis socials, joventut, salut, entitats— pot transformar realitats educatives. Les 15 experiències recollides demostren que una educació oberta i arrelada a la comunitat, que transcendeixi els espais escolars i les estructures institucionals, és fonamental per generar respostes efectives. Aquestes iniciatives es basen en un enfocament col·laboratiu i transversal, en què la interacció entre els sectors social, educatiu i sanitari, amb el suport de les administracions públiques, actua com a motor de canvi.
"Cap agent no pot fer front en solitari a l’abandonament escolar prematur. El treball conjunt permet alinear criteris, compartir diagnòstics i dissenyar respostes més eficaces"
15 experiències que inspiren a l’acció
Les pràctiques recollides provenen de municipis de tot el territori català i aborden l’AEP des de diversos enfocaments.
- Fundació Main: Noves Oportunitats en Xarxa. Programa de suport a joves en risc d’exclusió de l’IES Polinyà amb acompanyament tutorial intensiu i mòduls professionalitzadors. Promou l’autoestima i la motivació mitjançant treball comunitari i coordinació
- Fundació Impulsa: Beca Impulsa. Ofereix suport econòmic, mentoria i orientació laboral per reduir les desigualtats i facilitar la formació professional. Enfocament holístic i xarxa amb empreses i agents territorials.
- Fundació Presme: Assolim-Seguim-Projecta’t. Intervenció integral per a joves amb dificultats educatives i personals, amb suport acadèmic i emocional. Vincula educació i salut mental per construir trajectòries educatives significatives.
- Associació SaóPrat: projecte BASSA. Acompanyament durant i després de l’ESO per prevenir l’abandonament i l’absentisme. Integrat en el PEEP del Prat, ofereix continuïtat i suport educatiu en moments clau.
- Fundació Idea: projecte Sírius. Millora la transició primària-secundària a Sabadell amb vincles entre escola i comunitat. Enfocat en zones amb alta desmotivació escolar per distància i vulnerabilitat.
- Fundació Bertelsmann i Fundació Empieza por Educar: Xcelence - Escoles que inspiren. Millora l’orientació acadèmica i professional amb un model estructurat i connexions amb el món laboral. Impulsa figures de coordinació i treball en xarxa amb empreses.
- Universitat de Girona: projecte Rossinyol de mentoria. Mentoria entre estudiants universitaris i joves en risc per reforçar la inclusió, la llengua i la motivació. Present en 19 municipis, fomenta vincles sòlids i confiança.
- Fundació Albir: Escola de Segones Oportunitats. Model publicoprivat que ofereix formació en alternança i itineraris personalitzats a joves d’Osona. Combina pràctiques laborals amb acompanyament integral.
- El Llindar: Escola de Noves Oportunitats. Centre alternatiu per joves exclosos del sistema tradicional, amb formació flexible i personalitzada. Combina teoria, pràctica i aprenentatge en oficis per a la inserció laboral.
- Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC): Programa Senexcel·lència. Acompanya joves senegambians escolaritzats per promoure la igualtat d’oportunitats i l’èxit acadèmic. Espai de diàleg intercultural present a diversos municipis.
- Fundació Pere Closa: Siklavipen Savorença (Educació per a tothom). Suport educatiu per a infants i joves gitanos per garantir la continuïtat educativa i combatre l’AEP. Treballa especialment la transició a secundària.
- Federació Territorial de Sants, Hostafrancs i la Bordeta: Aprenem compartint. Programa de suport educatiu a infants i joves en situació de vulnerabilitat, amb reforç escolar i acompanyament personalitzat. Basat en la col·laboració comunitària i el voluntariat, promou hàbits d’estudi, actituds positives envers l’educació i cohesió social per prevenir l’abandonament escolar.
- Ajuntament de Barberà del Vallès: Observatori de les trajectòries i les transicions educatives. Recull dades sobre itineraris educatius per millorar les transicions i prevenir l’AEP. Permet fer seguiment i oferir suport personalitzat als joves.
- Ajuntament de Lleida: Referèxit. Repte Zero Invisibilitat. Impulsa referents d’èxit en barris vulnerables per evitar l’abandonament. Promou la col·laboració comunitària i la igualtat d’oportunitats des del PEE
- Ajuntament de Montcada i Reixac: dispositiu local DiLTET. Programa local que enllaça escola i treball per facilitar la transició educativa i prevenir l’AEP. Articula agents socials, educatius i empresarials en clau
Totes les iniciatives comparteixen una mateixa filosofia: cap jove hauria de quedar fora del sistema educatiu per manca de suport, orientació o oportunitats.
"Treballar en xarxa no és una opció: és la condició per garantir que cap jove queda enrere"
Un mapa per fer visible l’abast i el compromís del moviment comunitari
Aquestes 15 experiències, però, no són les úniques que existeixen al territori. La Plataforma Zero Abandonament ha recollit més de 100 iniciatives de l'acció social i comunitària vinculades a la lluita contra l’abandonament escolar. Una eina d’aprenentatge i connexió entre territoris:
Aquesta iniciativa reivindica el potencial de les intervencions socials i educatives no només com a eines de suport, sinó també com a motors de canvi estructural. És també una crida: fer xarxa, compartir estratègies i sumar esforços és essencial per erradicar l’abandonament escolar. Per això, la Plataforma anima a tots els municipis que treballen per aquest objectiu a fer visible la seva experiència i formar part d’aquesta comunitat.
El teu municipi també té un projecte o iniciativa contra l'AEP per afegir al mapa? Vols més informació? Contacta a zeroabandonament@fundaciobofill.org.